Ha sokat ülsz vagy fekszel, könnyedén belehalhatsz

0

Az Amerikai Szív Társaság (American Heart Association – AHA) új tudományos nyilatkozata szerint a hosszantartó ülőmunka fokozza a szívbetegség, a cukorbetegség és egyéb betegségek kockázatát, még azok esetében is, akik egyébként fizikailag aktívak.

Az utóbbi években egyre több vizsgálat bizonyította a mozgásszegény magatartás ártalmait; ide tartozik minden olyan éber tevékenység, amely során valaki hosszasan ül vagy fekszik, például amikor televíziót nézünk vagy számítógépen dolgozunk.

A kutatások ismételten kapcsolatba hozták a mozgásszegény magatartást az elhízás, a szív- és érrendszeri megbetegedések, a diabetes és egyéb betegségek kockázatával.

Egy friss tanulmány becslése alapján a hosszas ülés tehető felelőssé a vizsgált 54 országban bekövetkezett 430 000 halálesetért, és egy még frissebb tanulmány azt állítja, hogy a mozgásszegény magatartás a dohányzást megelőzve a halálozás vezető kockázati tényezője.

Nem számít, hogy valaki mennyit mozog, mert a túl hosszas ülés mindenképpen káros az egészségre. A hosszas ülés a rendszeres testmozgás mellett is káros az egészségre!

Az amerikai fiatal felnőttek naponta 6-8 órát, míg a 60 év felettiek kb. napi 8,6-9,6 üldögélnek.

Az ülés vagy fekvés általában legfeljebb 1,5 metabolikus ekvivalens energiafelhasználással jár, míg lassú séta vagy könnyű házimunka közben 2,5 MET, erőteljes-mérsékelt fizikai aktivitás során kb. 3 vagy több MET energiát használunk fel.

A jelenlegi bizonyítékok alapján a kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy a túl sok ülés vagy fekvés fokozhatja az inzulin érzékenységi zavar, a diabetes, a szív- és érrendszeri betegségek és a bármely okból bekövetkező halálozás kockázatát.

A kutatók jelenleg nem tudják pontosan megmondani, hogy mikor túl hosszas az ülés, de egyelőre azt tanácsolják, hogy kevesebbet üldögéljünk, és több időt töltsünk fizikai aktivitással.

Azt ajánlják, hogy naponta kb. 30 percet töltsünk mérsékelt-erőteljes fizikai aktivitással. A kisebb mértékű, ám napi rendszerességű fizikai aktivitás hasznosabb, mint a hosszabb ideig tartó, ám ritkább testedzés. /Forrás: medicalnewstoday.com/

Véleményed, kérdésed van? Szólj hozzá Te is...