Ízületi fájdalom kezelése PRP módszerrel

A PRP a túlterhelésből eredő ínsérülések és elváltozások, ill. az ízületi kopások gyógyításának alternatív, nem műtéti megoldását kínálja. Ha nem akar gyógyszert, fél a műtéttől, de szabadulna az ízületi vagy ínfájdalomtól, akkor a saját vére segítségével mellékhatás nélkül, gyorsan megteheti ezt.

prp_banner

Ízületeink biztosítják a csontjaink közötti összeköttetéseket, lehetővé téve a mozgás rugalmasságát, a szükségleteknek megfelelő szabad kivitelezését. Némelyik ízület egyszerűbb, némelyik bonyolultabb felépítésű, annak megfelelően, hogy a terhelése és funkciója mit kíván. Akadálytalan mozgásáért az ízfelszín simasága, a porcok és szalagok épsége, a termelődő ízületi nedv megfelelő utánpótlása, a mozgató izmok jó tónuseloszlása szükséges. A kor előrehaladtával ez a jól működő egység megbomlik. Leggyakrabban a gerinc, a csípő és a térd válik érintetté.

A rossz statika, az egyenlőtlen terhelés, balesetek és sérülések vezethetnek el az ízületi fájdalom megjelenéséig. Ha kevés idő telt még el, akkor az ízületi fájdalom konzervatív módszerekkel kezelhető. Ha már kialakul a porckopás vagy artrózis, gyakran nem elegendő porcépítők adása és az ízület kímélése a fájdalom csillapítására, más kezelés után kell nézni.

Az artritisz vagy ízületi gyulladás többnyire krónikus betegség, nagyon megnehezíti a beteg életét. Sokszor csak az ízületi protézisbeültetés hoz megoldást vagy javulást. Azonban ez komoly beavatkozás, ráadásul csak végstádiumú artrózis esetén kerül szóba, ezt sokévnyi vissza-visszatérő ízületi fájdalom elviselése előzi meg.

De mi legyen azokkal a betegekkel, akik nem akarnak (vagy nem kaphatnak) protézist, de nem akarják, hogy az állandó gyógyszeres kezelés mellékhatásai miatt magas legyen a vérnyomásuk, kilyukadjon a gyomruk, vagy csontritkulásuk alakuljon ki?

Van megoldás! Világviszonylatban jó néhány éve alkalmazzák az ún. sajátvér kezelést. Ennek lényege, hogy vért vesznek a pácienstől, majd ezt változtatás nélkül izomba szúrva visszaadják. A kezelés gyulladáscsökkentő, sejtregenerációt fokozó hatású. A kezelés alkalmazása közben rájöttek, hogy a hatás eléréséhez nem kell a teljes vér, elegendő csak a vérlemezkéket visszafecskendezni. Így alakult ki a PRP-kezelés.

PRP- vérlemezkében dús plazma- kezelés

 

prp_kezeles_folyamata(1) Az eljárás során vért veszünk a betegtől.

(2) A levett vért speciális centrifugába helyezzük, majd 4000/perc fordulatszámon, 15 percig centrifugáljuk.

(3) A vérvételi kémcsőben jól látható módon elválik egymástól a vörösvértestmassza, a vérlemezkében dús, ill. szegény plazma. A vérlemezkében dús plazmát elválasztjuk a többi alkotórésztől, majd

(4) visszainjectáljuk az ízületbe, vagy a fájdalmas csont-ín tapadáshoz.

A beavatkozást steril körülmények között végezzük. A visszaadott plazma mennyisége kb. 3-4 ml. A beszúrás után átmozgatjuk az ízülete, hogy a plazma eloszlása egyenletes legyen.

A beadást követően előfordulhat nyomó, feszítő érzés, de ez többnyire átmeneti, kezelést nem igénylő mellékhatás. Mivel saját testszövet visszaadása történik, semmilyen káros immunológiai eseménytől nem kell tartani.

A kezelést követően az ízületet kímélni kell, 2-3 nap pihenést javaslunk. 7-10 napig sem sport, sem fizikai munkavégzés nem javasolt.

 

Hány kezelésre van szükség és milyen gyakran érdemes alkalmazni?

 

Erre vonatkozóan nincs egységes iránymutatás, általában 1-3 kezelés szükséges. Az első injectió beadása után 2-4 héttel érdemes megismételni a beavatkozást. Ha 4-8 hét elteltével nincs érzékelhető javulás, akkor nem érdemes többször ismételni. Ha van változás, csökken a fájdalom, javul a mozgásterjedelem, akkor lehet ismételni. A hosszantartó tünetmentesség fenntartása érdekében akár félévente is lehet ismételni.

 

Miért hatékony a PRP-terápia?

Kimutatták, hogy az ezzel az eljárással nyert plazma 6-8-szor dúsabb vérlemezkében, mint a sima vérplazma. A koncentrátum nagy mennyiségben tartalmaz citokineket, különböző növekedési faktorokat, melyek bizonyítottan segítik a csont-, porc- és lágyszövetek regenerációját, a sebgyógyulást. A leggyakrabban ín- és ízületi fájdalomkezelésére használják.

 

 

Milyen betegségek esetén ajánlott a PRP-kezelés?

 

 

Krónikus ízületi gyulladások;

Ízületi fájdalmak, mint a tenisz- vagy golfkönyök,

krónikus Achilles íngyulladás,

sarok- ill. talpfájdalmak ;

ízületeket borító porcfelszínek sérülése;

kopásos, artrózisos panaszok;

idegsérülés;

szívizomsérülés;

csonttörések;

plasztikai sebészeti elváltozások,

szájsebészeti , ill. fogpótlással kapcsolatos panaszok;

professzionális sportolók sportsérülései.

A PRP kezelés ára 65.000 forint, mely tartalmazza a konzultációt is.

A PRP a túlterhelésből eredő ínsérülések és elváltozások, ill. az ízületi kopások gyógyításának alternatív, nem műtéti megoldását kínálja. Ha nem akar gyógyszert, fél a műtéttől, de szabadulna az ízületi vagy ínfájdalomtól, akkor a saját vére segítségével mellékhatás nélkül, gyorsan megteheti ezt.

 

Jelentkezem PRP kezelésre:

(kérjük töltse ki az alábbi űrlapot)

 


  Név (kötelező)

  Email cím (kötelező)

  Telefonszám: (javasolt megadni)

  Telefonos visszahívást…

  Mi a foglalkozása?

  Sportol-e rendszeresen, ha igen pontosan mit sportol?

  Pontosan mije fáj és mióta?

  Milyen a fájdalom jellege?

  (Pl: lüktető, tompa, szúró, húzó, nyomó, éles, hasogató, stb.)

  Tud -e kiváltó okot?

  Mije fáj még?

  Sugárzik-e a fájdalom, Ha igen hová?

  Van-e napszaki ingadozás a fájdalomban?

  Milyen erős fájdalmat érez? 1-10-es skálán nézve…(ahol: 1 gyenge, 10-es állandóan erős fájdalom)

  Mire múlik el, vagy enyhül? Fájdalom múlást vagy enyhülését tapasztalom, ha…

  Mire erősodik, vagy fokozódik a fájdalom? Erősödik, vagy fokozódik, ha…

  Testhelyzet befolyásolja-e a fájdalom erősödését?

  Milyen kezelésben részesült eddig?

  Használt-e a korábbi kezelés?

  Írja ide a képen látható kódot:
  captcha