Porckorongsérv kezelése

A Porckorongsérv egyedülálló kezelése és rehabilitációja

Lehet, hogy porckorongsérved van és nem is tudsz róla?

 

porckorongserv_ulomunkaA porckorongsérv (discus hernia) az egyik leggyakoribb mozgásszervi elváltozás. Tíz felnőttből háromnál kimutatható, így komoly esélyed van arra, hogy neked is van. Elhúzódó, szaggató fájdalom, forgóba, lábba sugárzó zsibbadás azok a jelek, melyeknél komolyan kell gondolnod porckorongsérvre. Ha vannak az életedben hajlamosító tényezők, mint pl. ülő életmód, irodai munka, egyoldalú terhelés a munka során, nehéz fizikai munka emeléssel, akkor még tünetmentes állapotban sem dőlhetsz hátra, MRI-vel gyakran igazolható porckorongsérv.

 

Mi is az a porckorongsérv?

 

porckorongserv

Már sokat hallottál róla, az ismerőseid, rokonaid körében is fordult már elő jó eséllyel, nem árt tudnod, hogy mivel állsz szemben.

A porckorong a csigolyák között elhelyezkedő, korong alakú képlet. Egy rostos, külső, és egy kocsonyás, belső részből áll. Legfontosabb funkciója a gerinc mozgásainak lehetővé tétele, ill., megkönnyítése, a fej rugalmas alátámasztása, a csigolyákra ható nyíróerők kivédése. Igazán csak akkor érzed át jelentőségét, amikor megbetegszik (sérvesedik), megszűnik a normál funkciója és pokollá teszi az életed.

 

Nem árt tisztázni, hogy milyen típusú a sérved.

 

Két fő típust kell elkülöníteni:

 I.Kizárt vagy kiszakadt porckorongsérv.

 porckorongserv

Jellemző a hirtelen kezdet, rossz statikai helyzetben végzett fizikai megterhelés, amikor hirtelen, komoly nyíróerők lépnek fel. Éles fájdalom, mely alig csillapítható. Gyakori kísérője a derékfájdalomnak a lábba sugárzó zsibbadás, ill. széklet-vizelettartási zavar. A porckorongot alkotó külső rostos gyűrű átszakad, és a belső, kocsonyás anyag visszafordíthatatlanul kitüremkedik. Ezen az állapoton szinte biztos, hogy csak műtéttel lehet segíteni.

 

 II. Protrusio vagy porckorong előboltosulás.

 eloboltosulas

Ez a leggyakoribb porckorong megbetegedés. Kialakulhat hirtelen, rossz mozdulat, túlerőltetés következtében, de gyakoribb, hogy lassan, fokozatosan fejlődik ki. Hajlamosíthat rá az ülő életmód, a tartós vibráció (autóban ülés), ill. bizonyos csigolyafejlődési rendellenességek. A rostos gyűrű nem szakad át, a kocsonyás anyag előboltosulása visszafordítható.

 

 

Mit tudsz tenni a sérveddel?

 

gerincserv_mutet

Ha kiszakadt, akkor műtét, ha előboltosulás, akkor konzervatív, műtét nélküli megoldás jöhet szóba.

 

Hogyan deríthető ki, hogy milyen sérved van?

 

Leginkább MRI-vizsgálattal. Ez sem 100 százalékos diagnózis, de jobb egyelőre nincs.

Ha a szokásos betegúton indulsz el, számíts arra, hogy hónapokig nem fogsz eredményhez jutni. Kivéve, ha kiszakadt sérvet valószínűsít az idegsebész, ekkor soron kívül, sürgőséggel vizsgálnak, de ez kell a műtéthez. Egyéb esetben a szokásos út: házi orvos, rtg, ortopédus, konzervatív kezelés, ortopédus, gyógyszerek, injectiók. Közben hónapok telnek el, lényeges változás nélkül, majd nagy sokára MRI-vizsgálat, mely megállapítja a porckorong előboltosulást, melyre konzervatív , gyógyszeres kezelést javasolnak. Persze a mellékhatások miatt azok kivédésére másik gyógyszert is kell szedned, hogy ne lyukadjon ki a gyomrod. A fájdalmad és mozgáskorlátozottságod pedig alig változik. Ezt már nehezen viseled, alternatív megoldásokat keresel, és végre eljutsz a rendelőnkbe. Fél évet veszítettél, melyet szívesen kihagytál volna az életedből.

Ha legközelebb így jársz, ne várj ennyit!

A javaslatom: Derékfájás esetén minél előbb tisztázni kell a porckorong érintettségét. Készíttess MRI-felvételt. Ha nincs beutalód, akkor érdemes ezt egy egyetemi diagnosztikai központban, saját költségeden elvégeztetni. Ha kiszakadt, akkor műtét, ha nem, akkor jöhetsz kezelésre.

 

A porckorongsérv kezeléséhez speciális szaktudás szükséges, mely rendelőnkben rendelkezésedre áll.

 

 1. Első alkalommal, a konzultáció során részletesen megbeszéljük a panaszaidat, áttekintjük az orvosi dokumentumaidat, számba vesszük a hajlamosító, életmódbeli tényezőket.
 2. Részletes vizsgálatot végzünk, melynek része egy manuálterápiás vizsgálatsor is.
 3. Felállítjuk a kezelési tervet.
 4. Elkezdjük a szükséges kezeléseket.

 

Milyen kezelések közül választhatsz?

 

 GyógytornaA porckorongsérv kezelés legfontosabb kezdeti lépése a fájdalomcsillapítás. Ez történhet akupunktúrával, melyet tűszúrással vagy fájdalommentes lézerakupunktúrával végezhetünk.

 1. Érdemes elkezdeni a nagyhatású porctápláló és természetes gyulladáscsökkentő táplálékkiegészítők használatát is, melyeket webshopunkból tudsz kiválasztani.
 2. Ugyancsak hatékony fájdalom- és gyulladáscsökkentő hatású a direkt lágylézer kezelés és a biorezonancia terápia, melyek kiváló kiegészítői lehetnek porckorongsérved kezelésednek.
 3. Otthoni használatra kedvező áron bérbe veheted mágnesterápiás eszközünket, mellyel idő- és helykorlátozás nélkül gyógyulhatsz.
 4. Néhány kezelés után, ha már kellőképpen csökkent a fájdalmad, elkezdheted a speciális gyógytornát, mely segít jó helyzetben rögzíteni a porckorongod.
 5. El tudod kezdeni használni speciális elektromos gerincnyújtó padunkat, mely a kiboltosulás megszüntetésében játszik komoly szerepet.
 6. Ha már nem fáj, ha már tudsz újból korlátozás nélkül mozogni, akkor érdemes egy manuálterápiás vizsgálatra jelentkezned. Ez azért fontos, mert segítségével be lehet azonosítani azokat a gerinc kisízületi blokkokat, melyek fennállása jelentősen megnöveli a porckorongsérved újbóli kialakulását.
 7. Manuálterápiás kezeléssel a fenti blokkok megszűntethetők, gerinced egészsége hosszú távon garantálható.

Az első konzultáció ára 5.000 forint, a fizetendő összeg az igénybe vett kezelések függvénye. 

 paleokereszttorna_idosebbeknel

Ha gondod van a derekaddal vagy tudod, hogy porckorongsérved van, ne habozz, jelentkezz most konzultációra:

 


  Kérjük, a megfelelő tájékoztatás érdekében adjon meg személyes elérhetőséget.
  Amennyiben kérdésére 2 napon belül nem kap érdemi választ, kérjük írjon az info@paleolitcentrum.hu címre elérhetőségeinek megadásával.

  Név (kötelező)

  Email cím (kötelező)

  Telefonszám: (javasolt megadni)

  Telefonos visszahívást

  Mi a foglalkozása?

  Sportol-e rendszeresen, ha igen pontosan mit sportol?

  Pontosan mije fáj és mióta?

  Milyen a fájdalom jellege?

  (Pl: lüktető, tompa, szúró, húzó, nyomó, éles, hasogató, stb.)

  Tud -e kiváltó okot?

  Mije fáj még?

  Sugárzik-e a fájdalom, Ha igen hová?

  Van-e napszaki ingadozás a fájdalomban?

  Milyen erős fájdalmat érez? 1-10-es skálán nézve…(ahol: 1 gyenge, 10-es állandóan erős fájdalom)

  Mire múlik el, vagy enyhül? Fájdalom múlást vagy enyhülését tapasztalom, ha…

  Mire erősodik, vagy fokozódik a fájdalom? Erősödik, vagy fokozódik, ha…

  Testhelyzet befolyásolja-e a fájdalom erősödését?

  Történt-e már valamilyen vizsgálat?

  Készült-e MRI vizsgálat?

  Milyen kezelésben részesült eddig?

  Használt-e a korábbi kezelés?

  Írja ide a képen látható kódot:
  captcha