A magyarok járnak legtöbbet orvoshoz az Európai Unióban

0

Az Európai Unió tagállamai közül Magyarországon járnak az emberek a legtöbbet orvoshoz – derül ki az EU statisztikai hivatal által közzétett adatokból.

Az Eurostat 2009-2014 közötti adatai szerint a magyarok évente átlagosan mintegy 12 alkalommal konzultálnak orvossal – ebbe beleszámít a háziorvos, az üzemorvos, a fogorvos, és az állami illetve magán egészségügyi intézményekben történő ellátás, vizit és vizsgálat.

 

A lista második, illetve harmadik helyén Szlovákia és Csehország áll, évi átlagosan 11 alkalmat meghaladó értékkel.

Az Európai Unió tagállami között ebben a tekintetben nagy a szórás, a lista másik végén Ciprus és Svédország áll, az ottani lakosok évente alig három alkalommal látnak orvost.

Beszédes ugyanakkor, hogy fogorvoshoz alig járnak a magyarok. A 2009-2014 közötti időszakban évente kevesebb, mint egy alkalommal ment fogorvoshoz az átlagmagyar.

Fogorvoshoz leggyakrabban a hollandok járnak: 2014-ben minden holland több mint két és félszer látogatta meg a fogorvosát. Őket a belgák és a csehek követik évente átlagosan több mint 1,5-2 alkalommal.

 

Az már sokak számára egyértelmű, hogy a magyarok egészségi állapota katasztrofális. És- mint ez a fenti cikkből kiderült- ezt úgy sikerül elérni, hogy közben a legtöbbet járunk orvoshoz. Nem kell messzemenő okfejtésbe kezdenem, ha ezen tények alapján azt kell megállapítanom, hogy a magyar egészségügy nagyon-nagyon rosszul működik. Én ezt orvosként nemcsak érzem, hanem nap mint nap látom is. Ezért is különösen visszatetsző, amikor a dicshimnuszt hallom és látom naponta tucatnyi alkalommal. Lehet, hogy a reklám helyett jobb helyre is tehetné a kormány a pénzt?…

Véleményed, kérdésed van? Szólj hozzá Te is...