Influenza újratöltve…

0

Gyakran teszik fel ilyenkor a kérdést, mit lehet tenni az immunrendszer hatékonyabb működéséért, hogyan lehet elkerülni az influenzát?
Nem könnyű a válasz.
Olyan sok tévhit él az emberek (és az orvosok) fejében ezzel kapcsolatban, melyek oly mélyen beleégtek a tudatba, hogy nehéz olyan javaslattal előrukkolni, mely aktív részvételt és a régi dolgok elengedését igényli.
Régen rossz az a fajta gondolkodásmód, mely a hatékonyabb immunműködést csak télvíz idején tartja fontosnak, azt hiszi, hogy az év többi részében az rendben működik magától, nem kell érte semmit sem tenni.
Ezzel szemben a téli kapkodás csak tűzoltás, napok-hetek alatt nem lehet csodát tenni. Persze azért nem üres a fegyvertár, lehet érdemi lépéseket tenni rövid idő alatt is. De legjobban akkor járunk el, ha az immunrendszer karbantartása egész éves elfoglaltságot jelent. Ezzel elérhetjük, hogy nemcsak a nátha és az influenza kerül el messzire, hanem mindenféle civilizációs betegség kifejlődősét is akadályozzuk.

Lássuk a legfontosabbakat:

1. Egészséges táplálkozás:
Zsírban, fehérjében, rostokban dús, szénhidrátban szegény étrend, mely elegendő mennyiségben tartalmaz vitaminokat, nyomelemeket, ásványi anyagokat. Mentes a mesterséges anyagoktól, növényvédőszer- és antibiotikum-maradványoktól. Nos, ilyenről ne is álmodj, hacsak nem jutsz hozzá bio húshoz, gyümölcshöz és zöldségekhez, ill. nincs kristálytiszta forrásvized… Kénytelen vagy kompromisszumokat kötni. Minél kevésbé egyediek a forrásaid, annál nagyobb mértékben. Ha low carb vagy paleo táplálkozást folytatsz, az elég jó alapot jelent. De még ezeket is

2. ki kell egészítened magnéziummal, cinkkel, szelénnel, jó minőségű B-komplex-szel, elegendő mennyiségű omega 3 zsírsavakkal, K2-vitaminnal és ami a legfontosabb: elég sok D3-vitaminnal. Ez felnőtteknek akár napi 5.000-10.000 NE, gyerekeknek 2.500-5.000 NE is lehet. Hasznos lehet napi 500-3000 mg C-vitamin, természetes E-vitaminsor fogyasztása is. Kúraszerúen hasznos lehet a kurkuma, zöld tea, taurin, ashwagandha, gyömbér fogyasztása is.

3. A karácsony-sziveszteri ünnepkör, a töltött káposzta- beigli- virsli szentháromság jelentette nagy zabálások ideje szerencsétlen módon együtt jár a nagy semmittevések idejével is. Ezek együtt nagyon ütősek, nagyban hozzájárulnak az év eleji betegségszám-növekedéshez. Az egyik leglényegesebb faktor az immunrendszer hatékonyságának növelésében a rendszeres fizikai aktivitás. Napi legalább fél óra intenzív mozgás, kinek-kinek a vérmérsékletéhez, testalkatához mérten, lehetőleg a szabadban végezve.

4. Csökkentsd a stresszt! Nem egyszerű feladat, sok gyakorlást igényel. Ha nem megy egyedül, akkor segítséget is kérhetsz hozzá.

Néhány fontos gondolat, amit ha magadévá teszel, akkor jelentős mennyiségű feszültségtől szabadulhatsz meg:
– Légy elég önző, és csak a magad életét éld. Ne másokét, ne a gyerekeidét, a házastársadét, ők élik azt, annak alakításáért elsősorban ők felelősek.
Te a saját életedért vagy felelős elsősorban. Persze ha jól csinálod, sok embernek szerezhetsz vele örömet. Azaz csak annyit foglalkozz más döntéseivel, amennyi feltétlenül rád tartozik.
– Múltbeli eseményeken rágódni felesleges, úgy sem tudsz már rajtuk változtatni. Engedd el őket, mert az állandó múltba nézés, ill. bűntudat megakadályozza a jelenben való jelenlétedet és a megfelelő döntések meghozatalát.
– Még be nem következett eseményeken is kár előre tépelődni, aggódni, mert akadályozzák a jelen, a pillanat megélését.

Véleményed, kérdésed van? Szólj hozzá Te is...