Fogas kérdés, a fogunk bánja-Tömegesen hagyják el az országot a fogorvosok

0

“Az utóbbi 12 évben több mint 1000 fogorvos távozott külföldre.” – mondta Herczeg Olga, a Magyar Orvosi Kamara Fogorvosi Tagozatának alelnöke, kaposvári fogorvos.

“Országosan és Somogy megyében is egyre kevesebb fogorvos vállal az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) által finanszírozott körzetet, jelenleg a megyében hét körzet tartósan betöltetlen.” – tette hozzá. Herceg Olga szerint a fiatal fogorvosok nagy része nem vállalja a tartósan alulfinanszírozott körzeteket, ahol a lakosság zömének fogászati ellátása történik, a jövőjüket magánpraxisban vagy külföldön képzelik el.

Van olyan hely a megyében, ahol 2004 óta nincs körzeti fogorvos.” – jegyezte meg a doktornő. “Helyettesítéssel vagy körzetösszevonással próbálják megoldani a hiányt, mely hosszú távon a betegellátás biztonságát veszélyezteti. A betegek nem tudják vállalni a kezelésekre való utazást, így a magyar lakosság egyébként is igen rossz fogászati mutatói egyre csak romlanak.”

“A fiatal fogorvosok jövőjüket magánpraxisban vagy külföldön képzelik el.” – tette hozzá. “A magánszférában is inkább a már jól menő, főként külföldi betegkörrel rendelkező rendelőkben helyezkednek el. Kevesen vállalják a saját magánrendelő megteremtésével járó magas költségeket, s az egészségügyi vállalkozás alapításához kötődő bürokratikus megpróbáltatásokat.”

Herczeg Olga úgy fogalmazott, a fogorvosi alapellátás a rendszerváltás óta folyamatosan átalakuló egészségügyi ellátó rendszernek változatlanul a mostoha gyermeke. “Krónikusan alulfinanszírozott. Kimaradunk a praxisvásárlási támogatásból, letelepedési támogatásból, rezidens ösztöndíjból. Ezekre feltétlenül szükség volna. A praxisokat az utóbbi időben már nagyon nehéz eladni, nem vonzó a vétel a fiatalok szemében. Pedig annak idején az a tiszteletre méltó szándék vezette a jogalkotókat, hogy a nyugdíjba vonuló vagy elhunyt kollégák praxisának és egy élet munkájának legyen értéke.”

A praxisvásárlási támogatás segíthetne a szakember szerint. “A tartósan betöltetlen helyekre vélhetően lehetne találni fogorvost, ha megkaphatná azt a több milliós támogatást, amit a körzeti orvosok ilyen helyzetben megkapnak.”

Forrás: mok.hu

Szomorú és egyre tarthatatlanabb a helyzet. A kormány látszatintézkedései semmit nem javítottak az egészségügy helyzetén. A nálunk szerencsésebb országokban a jól működő egészségügy komolyan hozzájárul a GDP-hez, mert a meggyógyított beteg, a megmentett élet valódi érték. Mi olyan komoly lemaradásban vagyunk, hogy a lakosság egészségügyi mutatói a legrosszabbak közé kerültek. Az egészségügy  4,5 %-os részesedése a teljes kiadásból olyan alacsony, hogy az már állandó veszélyhelyzetet teremt.  2014-ben Magyarországon 26.000 ember halt meg a rossz egészségügyi ellátás miatt! Persze azért van mire büszkének lennünk: épülnek a vasútjaink, stadionjaink, tudunk 143 milliárdért vizes vébét rendezni. Hajrá Magyarország, hajrá Fidesz, ez európai teljesítmény.

Véleményed, kérdésed van? Szólj hozzá Te is...