Zika-lázban égünk

0

A riói olimpia a híradások gyakori szereplőjévé tette a Zika- vírust és az általa terjesztett Zika- fertőzést. Érdemes egy kicsit a hírek mögé nézni, mi is ez a rejtélyes betegség?

A Zika-láz nevű betegséget trópusi környezetben élő szúnyogok által terjesztett vírusok okozzák. Majmot és embert fertőz, a betegség többnyire enyhe lefolyású. Nevét az 1947-es felfedezésének helyéről, az ugandai Zika-erdőről kapta.

1947-2007-ig mindössze 14 emberi fertőzést regisztráltak. A helyiek körében valószínűleg komoly immunitás alakult ki a kórokozóval szemben, ezért szövődményről nem számoltak be.

2007. március 3 óta 52 országban mutatták ki, 2015. január óta 41-ben. Ez rohamszerű terjedést jelent. Jelentőségét az adja, hogy nemcsak a fenti enyhe tüneteket okozhatja, hanem a méhen belül fejlődő magzat microcephaliáját- kisfejűségét is. Ez pedig csökkent intellektussal, szellemi teljesítő képességgel társul.

Brazíliában 1.5 millió ember fertőződött meg Zika-vírussal, 5900 microcephal újszülött született, ebből 1687-et kivizsgáltak és hivatalosan 82 esetben hozták összefüggésbe a Zika-vírussal.

Elszórtan előfordulhat Zika-fertőzés következtében Guillain-Barré szindróma is, mely az életet veszélyeztető idegrendszeri bénulásokkal járó kórkép.

A helyzetet súlyosbítja, hogy a vírus terjedhet anyáról újszülöttre, kialakulhat méhen belüli fertőzés, szexuális úton fertőződhetnek a férfiak spermiumai is, így egy fertőzéshez nem is kell a trópusokon tartózkodni, továbbá vér közvetítésével is.

A WHO szerint a Zika-járvány nagyobb közegészségügyi problémát jelent a világ számára, mint az ebola-járvány volt.

Védőoltás nincs ellene, gőzerővel dolgoznak rajta, de még évekig eltarthat, mire meglesz. Védekezés ellene: védekezz a szúnyogcsípés ellen, terhesen ne menj endémiás területre!

Ha átestél Zika-fertőzésen, akkor immunissá válsz, csak egyszer betegedhetsz meg.

Véleményed, kérdésed van? Szólj hozzá Te is...