Vajon ezt tudják a gyermekorvosok is?

0

A korai antibiotikum használat meggátolja a bélflóra normális kialakulását

Fiatal gyermekekben az antibiotikum használat meggátolja a bélflóra normál kialakulását. Minél többször kap egy gyermek antibiotikumot, annál jobban károsodik a bélflórája- állapították meg és közölték le finn kutatók. Különösen a makrolid típusú antibiotikumok veszélyesek ebből a szempontból. 2 és 7 év közötti gyermekek körében történt a vizsgálat, mely a bélflóra alakulásán túl összefüggést keresett az antibiotikumok adása és az asthma, illetve az elhízás kialakulása között is.

A vizsgálat megállapította, hogy az antibiotikumok csökkentették a bélflóra sokszínűségét, ill. gátolták annak korral járó fejlődését. Különösen érvényes volt az összefüggés azoknál a gyermekeknél, melyek makrolid antibiotikumot kaptak az elmúlt két év során. Minél rövidebb idő telt el az antibiotikum bevétel óta, annál nagyobb volt a bélflóra károsodás.

Az első két életév során adott makrolid antibiotikum és a kialakuló asthma, ill. túlsúly és elhízás között is összefüggést találtak. A bélflóra károsodást már korábban is összefüggésbe hozták anyagcsere elváltozásokkal és elhízással. Az is kiderült, hogy akik makrolid típusú antibiotikumot kaptak, nagyobb mértékben alakult ki antibiotikum rezisztencia.

Úgy tűnik, hogy a bélflóra felépülése antibiotikum adása után több mint egy évig tart. Ha a gyermek ismételten antibiotikum adásban részesül az első évben, a bélflórának nem lesz elegendő ideje a teljes felépüléshez.

A szerzők javasolják, hogy elsőként választandó antibiotikum ne makrolid legyen, ill. antibiotikum felírás csak tényleg indokolt esetben történjen.

Ha már megtörtént az antibiotikum adása, igen nehéz a dolgunk a bélflóra regenerációját illetően. A kizárólag bélben ható és fel nem szívódó antibiotikum, ill. borsmentaolaj kapszula tartós szedése lehet megoldás.

Véleményed, kérdésed van? Szólj hozzá Te is...