Tombol az influenza, megjött a sertésinfluenza

0

A médiában hetek-hónapok óta állandó szereplője a híreknek az influenza. Először az oltás szükségességét hangoztatták (mint mindig), majd pedig  a sorosozás mellett az emelkedő betegszám és a kórházi látogatási tilalmak kapcsán kerül(t) szóba. Aztán megérkezett ,- nem a madár-, hanem a sertésinfluenza is.

Tényleg ilyen rossz a helyzet? Még mielőtt oltásért rohannál, érdemes egy-két dolgot tisztázni influenza kapcsán…

 1. Az influenzavírusok, csakúgy mint az egyéb vírusok, nem rendelkeznek útlevéllel. Nem lesik az alkalmat, hogy az ausztrál télben megedződve felüljenek a repülőre és eljöjjenek Ázsiába, majd onnan Európába, járványokat okozni. Még a beteg emberek általi behurcolás is nevetséges elképzelés, ez nem ebola.

Ezzel szemben az igazság az, hogy ezek is állandóan itt vannak köztünk, csak nyáron a szervezet szóba sem áll vele. Nem vicces, hogy mindig januárban kezdődik a szezonja?

Hát persze. Ekkor csökken kritikusan alacsony értékre a nyáron feltornázott D-vitaminszinted. Ezzel pedig az immunrendszer legfontosabb szabályozója lesz hatástalanul alacsony szintű.

 1. Az oltás nem véd igazán, és nagyon sok kockázatot rejt magában a beadása. A média és a közegészségügyi ajánlások ezeket rendszeresen elhallgatják. Aki kapott influenza védőoltást és jól megbetegedett, az tudja, hogy miről beszélek. Ráadásul az oltások krónikus betegségeket is okozhatnak, leginkább a bélflóra, ill. az immunrendszer kártékony befolyásolásával. Ez a tünetegyüttes az ASIA
 1. A szövődmények leginkább időskorban jelentenek veszélyt, amikor többnyire valamilyen alapbetegség már kialakult. Számukra fontos lenne egy valóban védő hatású oltás. Csakhogy szakirodalmim adatok alapján az idősek szervezetében nem alakul ki megfelelő védelem az influenzaoltás hatására, így védtelenek maradnak az oltás ellenére.
 2. Nem minden influenza, ami annak látszik (vagy annak mondanak). A szezon előtt a hivatalos szervek kijelölik az ún. influenza figyelő szolgálat „önkéntes” résztvevőit: házi orvosokat, házi gyermekorvosokat. Nekik minden héten jelenteni ük kell korcsoportonkénti bontásban, hogy az előző héten hányan fordultak influenzaszerű tünetekkel orvoshoz: láz, torokfájás, köhögés, nátha. Ezek a vírusfertőzés általános tünetei. Ezek alapján nem lehet megállapítani, hogy milyen vírus okozta, influenza, parainfluenza, RSV, adeno, stb. Ezt csak leoltás és laboratóriumi tenyésztés tudná biztosan megállapítani. Erre nem kerül sor az esetek még egy százalékában sem, mertfelesleges, a pontos diagnózis nem befolyásolja a kezelést, ami szinte kizárólag tüneti.

Ezek után évről-évre influenzával riogatni nem korrekt, csak az oltóanyaggyártóknak teremt nagyobb profitot a lakosság ijesztegetése.

Adódik a kérdés: hogyan védekezhetsz az influenza ellen, ha nem akarod kitenni magad az oltás kockázatainak?

 1. Legyen mindig megfelelően magas a D-vitaminszinted. Ez a kívánatos szint az az érték, amely a természeti népekben mérhető: 70-100 ng/ml. Ez köszönőviszonyban sincs a ma elfogadott, mindössze 20-30 ng/ml-es értékkel.  Ez annyira alacsony, hogy az a sokrétű hatás, mely egy jó D-vitaminszint elérése estén várható lenne, alig-alig érvényesül. Ez a hivatalos álláspont nem minősíthető másnak, mint tudatos népirtásnak. A felelősök keresése messzire vezetne, nem tárgya jelen írásnak.
  Tehát nyomjad a D-vitamint, nagy dózisban, télen-nyáron. Hogy mennyire van szükséged, az egy egyszerű laborvizsgálattal megállapítható, D-vitaminszintet már minden labor tud mérni.
 1. Persze ha több és tartós egészségügyi nyereséget szeretnél, akkor a D mellett érdemes, K2-t, magnéziumot és béta-karotint is szedned. Ezekkel együtt tud a D-vitamin minden hatása kiteljesedni a daganatos betegségek, gyulladásos állapotok, szív-és érrendszeri betegségek kialakulásának jelentős csökkenésével, az ilyen állapotok gyógyulásával vagy javulásával.
 2. Tartsd jól karban a bélflórádat! A jó összetételű és jól működő bélflóra a legfontosabb záloga az immunrendszer optimális működésének. Ehhez szénhidrátszegény vagy paleo táplálkozás az ideális, megfelelő nyomelem, ásványi anyag és vitaminbevitellel kiegészítve.
 3. Mozogj sokat és rendszeresen. A fizikai aktivitás az egyik legjobb, természetes gyulladáscsökkentő. Ráadásul a mozgás hatására termelődő boldodsághormonok csökkentik a stresszt és széppé varázsolják a szürkébb hétköznapokat is.
 4. Szánj időt a társas kapcsolataid ápolására, a minőségi időtöltéssel mindenki hasznára válik.

Véleményed, kérdésed van? Szólj hozzá Te is...