Tengeri fitoplankton- szuperfood, nemcsak bálnáknak – 1. rész

0

A tengeri fitoplankton minden életforma alapja, már hárommilliárd éve táplálják az óceánok élőlényeit, közvetett formában pedig a szárazföldi állatvilágot is. Nevükkel ellentétben nemcsak a tengerekben, hanem a szárazföldi vizekben is nagy változatosságban lelhetők fel. A szárazföldi és tengeri növényzet negyedét teszik ki.

A belélegzett oxigén kilencven százalékát ezek a mikroszkopikus növények termelik. Magas tápértékük és elterjedtségük miatt valószínűleg a közeljövő legfontosabb táplálékforrásai lesznek- az emberek számára is!

A fitoplanktonok kéntermelése elengedhetetlen feltétele a szárazföldi életnek-ezek biztosítják az élethez nélkülözhetetlen kéntartalmú fehérjék képződéséhez a ként.

A világ legnagyobb emlősei a bálnák, szinte csak fitoplanktont is krillt fogyasztanak. Ezek a szuperfoodok hozzájárulnak hatalmas agyuk, a legegészségesebb idegrendszerük, hosszú életük (80-85 év) és magas kori nemzőképességük fenntartásához.

A tengeri fitoplanktonokat ma már nem halásszák direkt módon a szennyezett óceánok felszínéről, hanem kontrollált, tiszta körülmények között, szárazföldi fotobioreaktorokban termelik.

A tengeri fitoplankton jótékony hatásai

A fitoplankton alkotóelemei az emberi sejthártya működéséhez, a sejtek képződéséhez és táplálásához szükséges elemeket tartalmaznak: esszenciális aminosavakat, esszenciális zsírsavakat, vitaminokat, nyomelemeket. Fehérjetartalma kiemelkedően magas: 60 %!

Hihetetlen adat: a tengeri fitoplanktont az emberi szervezet 100 %-ban hasznosítja -nincs veszteség a felszívódás során! Folyt. köv.

Véleményed, kérdésed van? Szólj hozzá Te is...