Szuperfoodok- 4. rész:
A kakaó királysága

0

cocoaElöljáróban le kell szögezni, hogy kakaó alatt a cikk további részében nem a hőkezelt, tejporos, édesített, instant vacakot értem, hanem a kakaóbabból nyert natur terméket. Ez úgy készül, hogy a kakaóbabot összetörik, majd egy préssel eltávolítják a kakaóvajtartalmának kb. felét, majd megőrlik. Ez a kakaó. De ez egyben maga a csokoládé is.

Aki nem járatos Dél-Amerika történelmében, az is tudja, hogy csokoládét már a maják és az aztékok is fogyasztottak. Rendkívül nagy becsben tartották, a kakaóban fizetőeszközként is funkcionált. Európába Cortes hozta be, aki így jellemezte a csokoládét: „Isteni ital ez, amely ellenállóvá tesz és segít legyőzni a fáradtságot. Elég egy csészével meginnunk belőle, és egész nap talpon tudunk maradni, anélkül, hogy egy falatot is ennénk.”

Szívügyünk a kakaó

A kakaó mindenekelőtt a szív munkáját segíti. Gondoskodik a szív és a keringési rendszer egészségéről, ugyanakkor meg is nyitja a szívet, és a megfeszített gondolkodástól elvezet bennünket az érzelmek egy ősi állapotához.

Ahogy a többi szuperfood, a kakaó is egyszerre élelem és hatásos orvosság. Rengeteg ásványi anyagot tartalmaz, de csak nyers állapotában tárul ki ez a potenciálja teljes mértékben.

A kakaó az alábbi tápanyagok legjobb természetes forrása:

 • Antioxidánsok

Minden táplálék közül a kakaó antioxidáns tartalma a legmagasabb: polifenolokat, katekineket, epikatekineket tartalmaz. Az antioxidánsok védenek minket a korral járó degeneratív hatásoktól és a külvilág oxidatív stresszétől-így óvnak a betegségektől.

 • Magnézium

Ez az ásványi anyag nélkülözhetetlen az izom-ideg ingerület-átvitelben, a szívműködésben, oldja az izomgörcsöket, erősíti a csontozatot, nélküle az életfontosságú D-vitamin sem működik megfelelően.

A nyugati étrendből ez az ásványi anyag hiányzik leginkább, és mivel nagy mennyiség kell belőle, valamint a rendelkezésre álló vegyületek csak korlátozottan szívódnak fel, ezért különösen fontos a folyamatos pótlás. Erre is tökéletes a kakaó.

 • Vas

Kiemelkedően magas a kakaó vastartalma, ez nélkülözhetetlen a vérképzéshez.

 • Króm

A cukoranyagcserében vesz részt. A lakosság nagy része krómhiányos. A kakaó ennek megoldásában is segíthet.

 • Mangán

A vérképzésben játszik szerepet.

 • Cink

A cink segíti a máj és a hasnyálmirigy működését, a bőr egészségének fenntartását.

 • Réz

A réz szintén a vérképzésben tölt be szerepet.

 • Feniletilamin

Ettől vagyunk szerelmesek! Innen a szoros kapcsolat a csokoládé és a szerelem között. Sajnos azonban a pörkölés során ez az anyag elveszti hatását. Csak a hőkezelés nélküli, nyers kakaó rendelkezik ezekkel a hatásokkal. Pedig segítik a szellemi koncentrációt és az agyi folyamatokat és élémkítik. A kakaó magas fenilalanin-tartalma csökkenti az étvágyat, így a nyers csokinak a fogyásban is szerepe lehet.

 • Anandamid

Ez az anyag termelődik fizikai aktivitás során: endogén opiát-boldogsághormon-elválasztása örömérzetet vált. A kakaó vegyületei ráadásul hosszantartóvá teszik hatását.

 • Triptofán

Hatásos hangulatjavító, szerotoninná alakulva javítja kedélyünket. Csak nyers kakaóbab tartalmazza.

 • Szerotonin

A legjelentősebb idegi ingerületátvivő vegyület. Támogatja a szervezet stressztűrését.

 • Növényi rostok

A kakaó oldható rostjai segítik az emésztést és a bélmozgásokat.

 • Metilxantinok: koffein és teobromin

A kakaó koffeintartalma csekély, teobromintartalma viszont egyedülállóan magas. Nem serkenti az idegrendszert, de megkönnyíti a szív munkáját.

Kakaóval a keringési rendszer védelméért

A goji bogyóhoz hasonlóan a kakaó is tartalmaz N-kaffeoil-dopamint, N-kumaroil-dopamint és ezek származékait. Ezek a vegyületek gátolják a P-szelektint, mely a vérlemezkéknek és a fehérvérsejteknek az érfalhoz történő tapadásában és azok gyulladásában játszik szerepet, megnövelve a vérrögképződés kockázatát. Így a kakaó és a (goji) javítja a keringést, csökkenti a trombózishajlamot.

A kakaó különösen jól harmonizál macával, egymás hatását erősítve segítik szervezetünk működését. Ráadásul kombinációjuk kiváló példája a tejmentes de egészséges reggeli italoknak. Egy kis virágpor, szükség esetén egy kis méz, maca, kakaó, kókusztej-ennél szuperebb napkezdést elképzelni sem lehet!

Véleményed, kérdésed van? Szólj hozzá Te is...