Szuperfoodok (2.rész)

0

Goji bogyó-az ifjúság forrása

Az utóbbi néhány évben már nálunk is kapható ez az ízletes piros bogyó. Döntően szárított formában egészben, ill. porítva.

Amerikában és Ázsiában honos, de rendkívül alkalmazkodóképes, még a szélsőséges környezeti körülményekhez is, ezért a trópusoktól Kanadáig mindenütt megtalálható.

Ázsiában kb. 500 éve termesztik, és különös becsben tartják. Több, legendásan hosszú életű bölcs is naponta fogyasztotta levesét, ennek tulajdonítják hosszú életüket. Hogy ebből mennyi a legenda és mennyi a valóság, mindenki döntse el maga. Az azonban vitathatatlan tény, hogy a goji bogyó beltartalmi értéke kiváló, és ebből adódóan számos egészségügyi hatással bír.

A kínai orvoslás szerint, a goji bogyó megnöveli a vese jint, ezáltal fokozza az állóképességet, az erőnlétet, a szexuális energiát és meghosszabbítja az élettartamot.

Nyugati olvasatban támogatja az immunrendszer működését, fokozza az erőnlétet, védi a májat, javítja a látást és a vérképet, lassítja az öregedési folyamatokat, segíti az öngyógyítást.

19 aminosavat tartalmaz, melyekből 8 esszenciális, azaz a szervezet nem tudja előállítani, készen kell bevinnünk. A nyomelemek valóságos kincsestára, 21-féle található benne, köztük: cink, vas, kalcium, szelén, foszfor is. Magas a B-vitamintartalma: B1, B2, B6, E. Meglepő módon nem tartalmaz C-vitamint!

Kiemelkedően magas a goji bogyó karotintartalma, amely vegyületek zsíroldékony antioxidánsként védik sejtjeinket a káros hatásoktól. Ezáltal növelik az élettartamot. Minél több karotint fogyasztunk, annál jobban.

Vastartalma a vérképzésben nagyon fontos.

Gyulladáscsökkentő hatású béta-szitoszterol, öregedésgátló szeszkviterpenoid, májregeneráló betain, antioxidáns zeaxantin és szolavetivon tartalma kiemelkedő. A Föld leggazdagabb antioxidáns tartalmú növényei közé tartozik!

Poliszacharidjai, béta-karotin és germániumtartalma révén a goji bogyó erősíti az immunrendszert.

A kor előrehaladtával csökken a szervezet növekedési hormontermelése. Mivel pedig a goji bogyó természetes módon serkenti a növekedési hormontermelést, joggal nevezhetjük öregedésgátló szuperfoodnak, a hosszú élet gyümölcsének.

A kor előrehaladtával csökken a szervezet tesztoszteronszintje is.  A goji bogyó a növekedési hormon elválasztásának serkentésével emeli a tesztoszteronszintet is, fokozva a szexuális vágyat és teljesítőképességet is, így a goji bogyó valóságos afrodiziákum.

A goji bogyó zeaxantin és lutein tartalma egyedülállóan magas. Mindkét vegyület antioxidáns hatású és elsősorban a szem ideghártyájának védelméért felelősek. Ezért joggal nevezhető a goji bogyó a szem orvosságának is.

A goji bogyó kiválóan hidratálja a szervezetet.

A goji bogyó serkenti a szervezet kolintermelését, ami védi agyunkat a szabadgyökök károsító hatásaitól és az Alzheimer-kórtól is.

A goji bogyó akadályozza az erek szűkületét, azáltal hogy fokozza a szervezet szuperoxid-dizmutáz termelését. Ez az antioxidáns akadályozza a z erek falára lerakódott koleszterin káros oxidációját, ami az érelmeszesedéshez vezetne. A goji bogyó így segíti a keringést és az egészséges szívműködést.

Lehet ezermilliárd dollárral kevesebb?

Véleményed, kérdésed van? Szólj hozzá Te is...