A száraz bőrt ápolni kell!

0

A száraz bőr a népesség körülbelül egyharmadát érinti, ami nem csupán esztétikai probléma, hanem számos bőrbetegség alapjául szolgálhat, ezért minden esetben szükség van a megfelelő gondozásra.

A legtöbb ember életében legalább egyszer szenved bőrszárazságtól. A jellemzően tisztálkodás után jelentkező száraz, repedezett, esetleg vérző bőr általában átmeneti probléma, amit a bőr barrier rétegének károsodása okozhat. Néhány esetben azonban olyan örökletes vagy krónikus betegségre hívhatja fel a figyelmet, mint a psoriasis (pikkelysömör), vagy az ekzema (ekcéma).

Bár a betegek különböző mértékben szenvedhetnek a bőrszárazságtól, minden esetben fontos, hogy hatékonyan ápoljuk a száraz, károsodott bőrfelületet. A megfelelő hidratálással a bőr nedvességvesztése mérséklődik, ezáltal enyhülnek a bőrszárazság legkellemetlenebb tünetei (pl. viszketés, fájdalom), ami jelentősen javítja a betegek életminőségét, mindemellett csökkenti a további irritáció és gyulladás kialakulásának kockázatát.

A száraz bőr ápolásának egyik kiváló lehetősége a természetes, tiszta növényi olajok használata. Ezeket beletehetjük a fürdővízbe is, de jól használhatók fürdés után a száraz bőr vagy akár a teljes testfelület testápolóként történő bekenésére is. Gyorsan felszívódnak és értékes tápanyagaikkal gyengéden ápolják és táplálják a bőrt. Ilyen olaj lehet a kókusz-, oliva-, mandula-, jojoba-, búzacsíraolaj is.

Véleményed, kérdésed van? Szólj hozzá Te is...