Spirulina, a fehérjék királynője

0

Előző hírlevelünkben egy tavaszi tisztítókúráról írtunk, amelynek segítségével méregtelenítve, megtisztulva várhatjuk a húsvéti ünnepeket. Nos, tisztítókúrát nemcsak tavasszal érdemes végezni, hanem bármikor, amikor a szervezeted úgy kívánja. Lehet, hogy csak három napig fog tartani, de az is lehet, hogy hetekig vagy hónapokig.

Nem mindegy, hogy ebben az időszakban hogyan pótolod a kieső húsbevitel okozta fehérjehiányt. Erre a problémára ad tökéletes választ ad a spirulinaalga fogyasztása, mely nemcsak rendkívül magas fehérjetartalmával, hanem kiváló méregtelenítő hatásával is a segítségedre lehet.

A spirulina egysejtű mikroalga, az élet megjelenésének egyik legősibb formája. A tápláléklánc alapja. Kék vagy zöld színű. Fotoszintézissel állítja elő a fehérjéket, zsírsavakat, szénhidrátokat. Szélsőséges életkörülmények között is megél.

Afrikában és Mexicóban korai civilizációk nagy mennyiségben fogyasztották. Újkori sikertörténe az 1970-es években indult, mára már az egyik top szuperfood lett belőle.

A spirulina oly bámulatosan gazdag tápanyagokban, hogy az ember csak spirulinán is elélne egy ideig…

A spirulina

 • 60-70-%-a fehérje, ez a legmagasabb arány valamennyi élelmiszer között;
 • teljes értékű fehérjeforrás; gazdag esszenciális aminosavakban is;
 • gazdag béta-karotinban, B-vitaminokban és K-vitaminban
 • gazdag fitonutriensekben és enzimekben, sókban, klorofillban;
 • kiváló forrása a gyulladáscsökkentő hatású gamma-linolénsavnak.

A spirulina kiváló alternatívát jelenthetne az állati fehérjékkel szemben. Környezetkímélő módon, olcsón lehet előállítani, termesztéséhez nincs szükség nagy állattartó telepekre, rengeteg elpocsékolt édesvízre, vágóhidakra, melléktermék-megsemmisítő égetőkre. Az értékes fehérje előállítása során nem keletkezik metán, így csökkenthető lenne az üvegházhatás és a globális felmelegedés. Nem kellene a rengeteg takarmányozásra szánt szárazföldi növénykultúra, mellyel a talajt kizsigereljük, a növényvédelemmel pedig saját magunkat mérgezzük. 10 gramm spirulina előállításához kb. 23 liter vizet kell elhasználni, tehéntej esetében 246, marhahúshoz kb. 5.000 víz kell !!!

A spirulina óriási fehérjekoncentrátum, ráadásul ezeket a fehérjéket gyorsan, kicsi energiabefektetéssel ki tudjuk nyerni.

A spirulina

 • növeli a hemoglobintermelődést, fokozza a csontvelői őssejtképződést, így segít legyőzni a vérszegénységet;
 • az antioxidáns vegyületek gazdag tárháza: béta-karotin, klorofill, zeaxantin, szuperoxid-dizmutáz, fikocianin-ezek javítják a látást, immunerősítő hatásúak, vérképző-tisztító, méregtelenítő hatásúak, védik a bőrt a káros UV-sugárzástól.
 • kiemelkedően gazdag bioaktív kénben, mely által a spirulina erősíti az immunrendszert, fokozza az erőnlétet, a csontok rugalmasságát, a mozgékonyságot, megszépíti az arcbőrt, csillogóvá teszi a hajat, gyorsítja a gyógyulást, javítja a máj- és hasnyálmirigy-működést, segíti a szövetek méregtelenítését.
 • segíthet a figyelemhiányos (ADHD-s) betegeken, mert eltávolítja a szervezetből az alumíniumot, szén-tetrakloridot és más méreganyagokat.
 • Egyedülálló kalcium-spirulan tartalma révén, mely egy különleges cukormolekula, akadályozza a herpeszvírus sejthártyához tapadását, mely nem tud bejutnia sejtbe, nem tud tovább szaporodni, így megbetegedést okozni. Végül az immunrendszer eltávolítja a szervezetből.
 • Magas GLA-tartalma révén csökkenti a vér IgE-szintjét, mely az allergiahajlam jó fokmérője.
 • A spirulina normalizálja az allergiahajlamot, akadályozza az allergiás reakciókat.

Véleményed, kérdésed van? Szólj hozzá Te is...