Sorscsapással felérő (de szerencsére elmúló) tünetegyüttes- a kólika

0

A várva-várt baba hazaérkezése felemelő pillanat. A szeretetteljes légkör, az anya testi-lelki közelsége hamar átsegíti a babát új környezetének megszokásán. Az átmeneti sírdogálások után megnyugszik, ideális esetben rövid fennlétei alatt szopik, majd békésen alszik.

Sok esetben azonban néhány hetes korban elkezdődik egy nem várt eseménysor: a baba alvás helyett keservesen, szinte megnyugtathatatlanul sír. Ez a sírás akár 10-16 órán át tarthat naponta. A szülő legjobb szándéka ellenére sem tud szinte semmit se tenni babája megnyugtatása végett. Ez a mindenki számára szörnyű állapot a kólika.
Milyen tünetekkel jelentkezik a csecsemőkori kólika?

A bélgázok képződése teljesen természetes folyamat. A problémát az okozza, ha túl sok termelődik, vagy a kisbaba túl sok levegőt nyel, vagy a bélgázok nem tudnak szabadon távozni. Ha a puffadás hevesen és rendszeresen lép fel, három hónapos kólikáról beszélünk.

A kólika a funkcionális bélbetegségek körébe tartozik, így jellemzően a bélrendszer működésbeli eltérései vezetnek a fájdalom kialakulásához.

A csecsemőkori kólika kiváltó oka ismeretlen, a kisbabák 10-25%-át érinti. Elsődleges tünete, hogy a heves, vigasztalhatatlan sírás hirtelen, minden nyilvánvaló ok nélkül kezdődik. Ehhez társulhat haspuffadás vagy simaizomgörcs okozta fájdalom is.

A tünetek jelentkezésekor a csecsemő ökölbe szorítja kezeit, felhúzza a lábait, majd ismét leengedi. Mindeközben fájdalmas arcot vág és vigasztalhatatlanul sír. A tünetek 2-3 hetes korban kezdenek el felerősödni, 6-8 hetes korban tetőznek a panaszok, majd 3-4 hónapos korig fokozatosan enyhülnek.

 

A panaszok enyhítésére megoldást jelenthet, ha az édesanya odafigyel rá, hogy a szoptatás, etetés és itatás lassabban és ülő helyzetben történjen. Sokat segíthet a rendszeres büfiztetés, a dohányzás elhagyása, felmelegített pelenka pocakra helyezése vagy egy egyszerű masszírozó mozdulat is.

 

Puffadás esetén segíthet a babáknak a szimetikon alkalmazása, a simaizomgörcs-oldók és nyugtatót tartalmazó kúpok, valamint a pre- és probiotikumok alkalmazása. A nem speciálisan kisbabáknak való készítmények és a laktáz enzim cseppek alkalmazása kerülendő!

 

Ha nem szűnik a probléma, orvoshoz kell fordulni, mert a haspuffadást más (tehéntejfehérje-allergia, átmeneti laktózintolerancia vagy a bélflóra egyensúlyának a zavara) is okozhatja.

Hogyan segíthetünk kólikás kisbabánkon?

Minden kisbaba más, így a szülőknek kell megtalálni a megfelelő megoldást a kisbaba panaszainak enyhítésére. Az alábbiakban olvashat néhány tippet, ami segíthet.

Mire figyeljen etetéskor?

A kisbabát lassan szoptassa, cumiztassa, etesse, itassa, különben a csecsemő túl sok levegőt nyelne. Ha a kisbabát ülve eteti, tartsa egyenesen, ha szoptatja, akkor is ügyeljen arra, hogy ne görnyedjen meg a kis teste, hanem egyenes helyzetben legyen.

Nagyon fontos az étkezések utáni vagy közbeni büfiztetés. Ha cumisüvegből eteti a kisbabát, kis lyuk legyen a cumin, így tovább tart ugyan az etetés, de a kicsi nem nyel annyi levegőt. A cumisüvegben lévő tej vagy pép habját ne itassa meg a kisbabával.

Többször kisebb adagokban etesse a csecsemőt! A sírás az éhség jele is lehet. A kisbabák esténként többet szeretnek inni. Ha túl sokat ittak, a felesleges mennyiséget kiköpik.

Ha a kisbaba szopik, ügyeljen rá, hogy a kisbaba a mellbimbót teljesen a szájába vegye, és a helyes pozícióban szoptassa (has a hason).

Bizonyos élelmiszerek puffasztanak. Minden gyermek másképp reagál az ételekre, a szülőknek maguknak kell kitapasztalniuk, hogy kisbabájuk milyen élelmiszertől puffad. Bizonyos élelmiszerek az anyatejbe átjutva válthatnak ki kólikát.

Általában kerülendő a vöröshagyma, a fokhagyma és az erősen fűszeres ételek. Néhány gyermeknél puffadást okoz a narancslé, az alma, a szilva, az élesztő (pl. kenyérben, lisztből készült ételekben, készételekben), a csokoládé, a kávé, a tea, melyek közül néhány fogyasztása csecsemők esetében természetesen szóba sem jöhet. Szoptatás alatt semmi esetre se dohányozzon, és ne igyon alkoholt!

Milyen viselkedés segít?

Gondoskodjon róla, hogy a kisbaba napközben nyugodt lehessen, ne legyenek izgatottak a közelében, kerüljék a lármát és a nagy változtatásokat! A puffadást csökkenti a has masszírozása az óramutató járásával megegyező irányba egy kis babaolajjal. A lágy, halk zene vagy az éneklés etetés alatt megnyugtatja a kisbabát. Ezekben az első hónapokban mindenképp reagáljon a baba sírására! Ezzel nem fogja elkényeztetni a gyermekét.

Ha a kisbaba sír, azért teszi, mert segítségre illetve a szülők közelségére van szüksége. Talán csak egy kis simogatás hiányzik neki. Azok a kisbabák, akiknek a sírására reagálnak, megkapják azt a megnyugtató érzést, hogy mellettük van, aki törődik velük, biztonságban érzik magukat.

Nem kell viszont feltétlenül felemelni a csecsemőt, elég lehet egy kis simogatás is, néha csak a szülői jelenlétre van szükségük, és maguktól újra elalszanak. Ha a kisbabája szakadatlanul sír, noha megetette, tiszta a pelenkája, és egész biztosan nem beteg, teljesen normális dolog, ha az apuka vagy egy barátnő vagy valamelyik közeli hozzátartozó átveszi egy kis időre a kicsit, és az sem bűn, ha egyszer hagyja sírni a kisbabát. Az anyukának magára is gondolnia kell és kímélni kell az idegeit. Így később a gyermekével is nyugodtabb és türelmesebb lesz.

Tegye egyértelművé a kisbaba számára a nappalok és éjszakák elkülönülését.  Mindig ugyanabban az időpontban fektesse le a csecsemőt, kapcsolja ki a rádiót, a tévét, a szobában legyen sötét és hagyja, hogy a nap lecsengjen. Ha az apuka éjszaka megy haza, az idegességet és feszültséget az ajtón kívül kell, hogy hagyja. Az elalvást segíti, ha ölbe véve sétálgat a kisbabával, vagy ringatja. Ne vegye el a kedvét, ha a siker csak rövidtávú, és a kicsi újra sírni kezd.

Sem Önnek, sem a gyermeknek nem segít, ha órákon át az ölében tartja, inkább bölcsőben ringassa. Soha ne rázza a kisbabát, akármennyire is sír, mert lelki traumát és agyvérzést okozhat.

A három hónapos kólika veszélytelen és ártalmatlan, ám az édesanyának és édesapának megerőltető lehet. Ne feledje, hogy minden egyes nappal közelebb kerülnek a nyugodt éjszakákhoz, a kisbaba három-öt hónapos korára gyakran hirtelen elmúlik a puffadás, és vele együtt a sírás is. Ne felejtsen el magával is törődni ez idő alatt!/NetDoktor.de/

Véleményed, kérdésed van? Szólj hozzá Te is...