Az élet első 1000 napja-ekkor dől el minden?

Az élet első 1000 napja kiemelkedően nagy jelentőséggel bír nemcsak a gyermek-, hanem a felnőttkor egészségi állapotára vonatkozóan is. Rendkívül fontos, hogy ezt a kritikus időszakot a lehető legoptimálisabb módon biztosítsd gyermekednek. Hogyan készülj az első 1000 napra?

 1. A felkészülés már a terhesség előtt meg kell, hogy kezdődjön. A gondoskodó jövendő kismama feltölti szervezetét vitaminokkal, ásványi- és nyomelemekkel, igyekszik az ideális testsúly elérésére, egészségesen táplálkozik, sokat mozog, programozza a teherbe esést. Ezzel veszi kezdetét az első 1000 nap, melyből 300 nap az anyaméhben telik, ideális esetben ugyanebben a bőségben.

   

 2. A megszületés után döntő fontosságú az anyatejes táplálás. Lehetőség szerint féléves korig kizárólagosan, de ha lehet, és a baba fejlődése lehetővé teszi, akkor akár egy éves korig. Az anyatej utánozhatatlan összetételű és hatású folyadék, az immunrendszer érése, a kialakuló bélflóra, a később kialakuló betegségekkel szembeni csökkent fogékonyság szempontjából meghatározó jelentőségű. Ennek hiányában a gyűjtött női tej részesítendő előnyben.

   

 3. Kiemelt jelentősége van a D-vitamin pótlásának. Sajnos a mai hivatalos ajánlások köszönőviszonyban sincsenek a tényleges igényekkel, így az a rendkívül hatékony egészségvédő és betegségmegelőző hatás, ami a D-vitamin megfelelő adásával jár, csak nagyon kevesek számára adatik meg.

   

 4. A K2-vitamin szerepéről egyre több tudományos cikk számol be. Mivel az eddigi források kimerülőben vannak, ezért mesterséges pótlásáról nekünk kellene gondoskodni. Ennek hiányában nem megfelelő a csontfejlődés és már kisgyermekkortól elkezdődik az érelmeszesedés.

   

 5. Az anyatej kevés vasat tartalmaz. Fél éven túli kizárólagos szoptatás esetén szinte biztos, hogy vashiányos vérszegénység alakul ki. Ezt rendszeresen ellenőrizni és szükség esetén kezelni kell. A vashiány negatívan érinti mind a testi, mind pedig a szellemi fejlődést.

   

 6. Az omega3 zsírsavak rendkívül fontos szerepet töltenek be a gyermekek agyi fejlődésében. Ez a születéssel nem ér véget, nagyjából két éves korig intenzíven zajlik. Ha ekkor hiányzik a létfontosságú omega3, az nagy mértékben visszaveti az idegpályák, az idegsejtek közötti kapcsolatok, hálózatok kialakulását. Minél több omega3 áll rendelkezésre, annál okosabb lesz a gyermek!

   

 7. A megfelelő nyomelem, mint pl. a szelén és cink, ásványi anyag, mint pl. a magnézium jelenléte nélkülözhetetlen az enzimrendszerek megfelelő működéséhez. Ezek nélkül az immunrendszer hatékony működése sem lehetséges. Ezekről is gondoskodnod kell.

   

 8. Az anyatejes táplálás után adandó szolidok minősége is meghatározó a későbbi egészség szempontjából. Hús, hal, máj, zöldség, gyümölcs, tojás okosan, néha rafináltan elkészítve egy gyermek minden igényét kielégíti. Kerüld a tejtermékeket, gabonákat, cukrot, magas szénhidráttartalmú élelmiszereket. Kerüld az étkezés jutalmazásra történő használatát, a nassolásra szoktatást.

 

Ha a fenti útmutató szerint jársz el, akkor nemcsak arról gondoskodsz, hogy gyermeked egészséges lesz, hanem arról is, hogy jó eséllyel fogják őt felnőttkorában is elkerülni a civilizációs betegségek.

Véleményed, kérdésed van? Szólj hozzá Te is...