Amit a D-vitaminról mindenkinek tudnia kell

A D-vitamin aktív formája(1,23 dihidroxi-cholecalciferol) egy, a bőrben szintetizálódó vagy szájon át bevitt elővitaminból, a D3-vitaminból képződik UV- fény, majd a májban és a vesében történő átalakulás hatására.

Valójában nem vitamin, hanem egy hormon.

Rendkívül összetett és fontos hatásait annak köszönheti, hogy a teljes, 30000 darabból álló emberi génkészlet működésének 15 %-ára közvetlen befolyást gyakorol.

Az emberi faj kialakulásának bölcsője az Egyenlítő környéki Afrika volt. Az itt fedetlenül  napon tartózkodó őseinkben elegendő mennyiségben termelődött D-vitamin. A különböző népcsoportok észak, ill. dél felé történő kirajzása jelentősen csökkentette a természetesen képződő D-vitamin szintjét. Az életforma megváltozásával, az emberek városokba tömörülésével, az öltözködéssel, a levegőszennyezéssel, főként az ipari forradalom idején jelentősen csökkent a bőrt érő ultraibolya sugárzás és így a D-vitamin szintézis. Ezzel egyidőben megjelent a rachitis , ami a D-vitamin hiányos csecsemők és gyermekek lábszárcsontjának kalcium hiány miatti ellágyulását és elgörbülését jelentette. Néhány évtized elteltével rájöttek, hogy az elváltozás csukamájolajjal gyógyítható, majd azt is megállapították, hogy a hatásért felelős vegyület a D-vitamin. A ma érvényben lévő D-vitamin adagolás megállapításának alapja az, hogy mekkora D-vitamin bevitel szükséges a rachitis megelőzésére. Szerencsére a a D-vitaminnal kapcsolatos  kutatások tovább folynak. Ezek megállapításai alapján kiderült, hogy a fogyasztói társadalmak lakosságának 80 %-a D-vitamin hiányban szenved. A D-vitamin hiánya, a mozgásszegény életmód és a szénhidrátdús táplálkozás együttes hatására drámai módon megemelkedett a szív-és érrendszeri, a daganatos, autoimmun és degeneratív betegségekben szenvedők és meghaltak az aránya.

Kb. 300 természeti nép átfogó vizsgálata alapján megállapították, hogy köreikben ismeretlenek a fejlett népeket sújtó betegségek. Jólétük egyik záloga a magas D-vitamin szintjük. Tehát ha mi is szeretnénk újból egészségesen élni, akkor többet kell mozognunk, el kell felejtenünk a finomított szénhidrátokat és D-vitamint kell szednünk.

A megfelelő D-vitamin ellátottság hatásai:

– 25-30%-kal csökken a daganatos betegségek előfordulása(elsősorban vastagbél-,végbél-,emlő-,tüdő-,prosztata-,petefészekrák, melanoma);

– jelentősen csökkenti a szív-és érrendszeri betegségek kialakulását és az ezekben elhunytak arányát(stroke, magas vérnyomás, szívelégtelenség, hirtelen szívhalál);

– csökkenti a cukorbetegség kialakulását, ennek szövődményeit;

– csökkenti az agyi degeneratív betegségek előfordulást(Parkinson-kór, sclerosis multiplex, autizmus, skizofrénia, Alzheimer-kór, epilepszia);

– csökkenti a depressziót;

– csökkenti a gyulladásos bélbetegségek valószínűségét;

– fokozza az izomerőt és növeli a sportteljesítményt;

–  csökkenti az időskori izomfájdalmakat és izomgyengeséget;

–  fokozza a termékenységet;

–  csökkenti egy sor nőgyógyászeti betegség előfordulást( endometriózis, policisztás ovárium szindróma, bakteriális vaginózis);

– csökkenti a terhességi komplikációk számát( terhességi diabétesz, preeklamszia, koraszülés, császármetszést igénylő esetek);

– jelentősen csökkenti a tüdő, ill. légúti megbetegedések előfordulását(tbc, influenza, aszthma, krónikus obstruktív tüdőbetegség).

Sajnos az a tévhit, hogy ha többet tartózkodunk a napon, akkor elegendő mennyiségben termelődik a szervezetünkben D-vitamin, megdőlt, ezért muszáj tablettából pótolni.

Mennyi D-vitamint szedjünk? Nem könnyű és egyszerű a válasz, kialakult betegségek kezelésére, daganat terápiában, fokozott szükséglettel járó állapotokban(pl. terhesség, szoptatás) jóval nagyobb mennyiséget kell bevinni. Az optimális vérszint eléréséhez szükséges D-vitamin bevitel lenne az ideális mennyiség. Ez a vérszint 90-110 ng/ml. Ennyi a vérszintje a napon sokat tartózkodó, ott munkát végző embereknek. Ehhez képest a mai orvosi ajánlás 20 ng/ml-es szintet biztosító, 400 NE-es ajánlást fogalmaz meg, ezt is főként a téli hónapokra koncentrálva. Könnyű belátni, hogy ez a mennyiség töredéke az optimális D-vitamin vérszint eléréséhez szükséges mennyiségnek. Ez 10-25000 NE bevitelével lenne elérhető. A legelább 70 ng/ml-es értékhez 5000-10000 NE szükséges.

Ez a mennyiség teljes mértékben biztonságos, terhesség és szoptatás alatt is. A túladagoláshoz milliós nagyságrendben, heteken keresztül kellene bevinni, a javasolt adag pedig ennek ezredrésze.

Csecsemők és gyermekek számára a biztonságos dózishatár 5000 NE naponta.