Ne mérgelődj-inkább méregteleníts!

0

Időnként divatba kerül a méregtelenítés. Úton-útfélen kínálják a készítményeket, melyek azt ígérik, hogy fogyasztója minden méregtől, nehézfémtől, vegyi anyagtól megszabadul, és újból könnyűnek, egészségesnek érezheti magát. Nos, az ígéretek gyakran csak üres ígéretek maradnak, csak a pénztárcánk könnyebbül meg, adott esetben jelentősen…

Nem állítom, hogy a méregtelenítés csak egy illúzió, de tény, hogy sokszor többet várunk.

Az is igaz, hogy a természeti népek, az állatvilág, sőt a vallásos útmutatások számolnak kedvező élettani hatásaival, ezért évről-évre, főleg tél végén, tavasz elején, felhívják a figyelmet a szervezet nagytakarításának fontosságára. Egy jól megtervezett és kivitelezett méregtelenítő kúra felüdülést hozhat testnek és léleknek egyaránt, és megtisztulva várhatjuk a húsvét eljövetelét. Íme egy jól bevált, tudományosan alátámasztott recept, melyet évek óta alkalmazok nagy sikerrel:

 

 1. Az egész méregtelenítés alfája és omegája a vastagbél tisztítása. Ehhez koplalnod kell, az első 2-3 napban csak folyadékot fogyaszthatsz. A béltartalom kiürülését hashajtással lehet fokozni, erre magnézium-citrátot és C-vitamint használok, nagy dózisban. Érdemes 2 dl vizenként 2-2 grammot használni. A hashajtás nem durván zajlik, adagokban, szolidan tisztul a bél. Ha van beöntő szetted, akkor érdemes kamillateás langyos beöntést adnod magadnak. Ezt kényelmesen a fürdőkádban el tudod intézni.
 2. Az első három nap folyamán naponta 3-4 liter folyadékot kell meginnod. Ez tiszta víz, gyógytea, zöld tea lehet, 100 %-os esetleg bio zöldség vagy gyümölcslevet csak a második, harmadik naptól javaslok.
 3. Méregtelenítő teakeverékből, csalánból forrázatot készíthetsz, ezt szépen kortyolgatva érdemes meginni.
 4. A nap végén a bőr ledörzsölése egy kellemes fürdő után következhet.
 5. A következő nap folyamán valami izzasztónak kell következni, legjobb a szauna. Csak óvatosan, mert a vérnyomásod lejjebb mehet, szédeleghetsz. Az izzadás bizonyítottan méregtelenítő hatású, olyan anyagok is kimutathatók az izzadságban, melyek a vérből nem!
 6. Olajos szájöblítés: 1 dl extra szűz olívaolajat keverj össze egy citrom levével. Kortyolj belőle, de ne nyeld le, csak forgasd intenzíven a szádban. Kb. egy perc után kiköpheted. Ez a szájnyálkahártyádat teszi rendbe.
 7. Májpakolás: egy lapos üvegpalackba önts kb. 80 fokos vizet, bugyoláld be egy nedves ruhába, feküdj le, majd helyezd a jobb bordaíved alsó részére. Kellemes, jól fokozza a máj vérellátását.
 8. A harmadik nap után elkezdhetsz óvatosan enni. Először csak leveket, majd leveles zöldségeket turmixban kevés gyümölccsel ízesítve (alma vagy birs a legjobb) fogyassz. Főtt zöldségek, amaránt, quinoa, ezekből saláta hidegen vagy melegen-jó választás.
 9. Húst ne egyél a méregtelenítés végéig. Ezt nem vallási megfontolásból javaslom, hanem azért, hogy a minél kevesebb ismétlődő méreggel terheld a szervezetedet.
 10. Hogy ne fogyjon el az alacsony fehérjebevitel miatt az izomzatod, kell fehérjét bevinned. A legjobb választás az algák fogyasztása. Chlorella, spirulina-ezek szuperfoodok, szinte készen kínálják fahérjéiket a szervezetnek-és ennek mennyisége sokszorosa a marhahúsénak! Ráadásul képesek a szervezet nehézfém-terhelésétől is megszabadítani-igazi méregtelenítők!
 11. Kiegészítésképpen a fehérjebevitelről és az immunrendszer hatékony működéséről maca-, aloe-, kakaó-, virágporbevitellel gondoskodhatsz.

Ha végigcsinálod a fenti kúrát, oly mértékben megemelkedik a rezgésszinted, megnyílik a tudatod, kitisztulnak a gondolataid, hogy abba sem akarod hagyni. Ez a saját belátásodra van bízva, mert megfelelő vitamin-és táplálékkiegészítő –szedéssel, akármeddig lehet ezt a húsmentes paleo táplálkozást folytatni.

 

Véleményed, kérdésed van? Szólj hozzá Te is...