Ne gyulladj be, de nem árt óvatosnak lenned a kenyérrel!

0

Ma már mindenki hallott arról, hogy a gabonafélék fogyasztása nem annyira előnyös, mint amekkora mértékű reklám igyekszik ezt ösztönözni. A vizsgálatok fókuszában a glutén és az általa kiváltott gluténérzékenység áll. A gluténérzékenység vagy cöliákia búza, rozs, árpa, zab fogyasztása esetén haspuffadással, nagytömegű, bűzös híg, lehet, hogy véres széklettel, súly- és hosszgyarapodás elmaradással, vashiányos vérszegénységgel jelentkezhet már csecsemő vagy gyermekkorban.

Ez egy autoimmun gyulladásos betegség, mely nem gyógyítható, egyetlen megoldás a gluténmentes étrend. Az ismert cöliákiások aránya 0,5-3 % körül van, de nagyon sok a diagnosztizálatlan esetek száma.

Sajnos azonban itt nem ér véget a gabonafélék „jótékony” hatása. A gluténérzékenység tesztekkel ki nem mutatható megjelenési formája a nem glutén érzékeny cöliákia-angol rövidítéssel: NCGS. Ez kb. a lakosság 30 %-át érinti: megjelenési formája hasonló lehet a lisztérzékenységhez, de itt nem károsodik a bélnyálkahártya. Ha elhagyjuk a gabonaféléket, a tünetek is megszűnhetnek. Az ún. Irritábils bél szindrómás betegek is ide tartozhatnak. Mi okozza ezt a tünetegyüttest?

A gabonafélék olyan anyagokat fejlesztettek ki az evolúció során, melyekkel igyekeznek megvédeni magukat a kártevőktől, ill. a gabonát fogyasztó állatoktól: ezek az alfa-amiláz, ill. tripszin inhibitorok. Ezek megakadályozzák a gabonák emésztését, komoly problémákat okozva fogyasztóinak.

Mivel az utóbbi néhány évtized nemesítési folyamatainak az eredménye ezen inhibitorok felszaporodása, nagyon is kézenfekvő következmény a betegség jelentős elterjedése. Mivel ez egy gyulladásos folyamat, a kellemetlenségeken felül más gond is van vele: a krónikus gyulladás kiváló alap más gyulladásos, autoimmun betegségek, ill. daganatok megjelenésének. Mi a megoldás?

Nem elég a gluténmentes étrend, hisz itt nem a glutén a hunyó, teljes gabonamentes étrend szükséges. És persze ez sem múlik el, úgy hogy élethosszan így kell étkezni. Röviden összefoglava: ne dőlj be a reklámoknak, sem a teljes kiőrlésű, sem a magos kenyér fogyasztása nem jár élettani előnyökkel, ha pedig érzékeny vagy, nagyon könnyen beteggé tehetnek.

Véleményed, kérdésed van? Szólj hozzá Te is...