Mire gondolj, ha hullik a hajad?

0

A hajhullás férfiakat és nőket egyaránt érintő kényes téma. Férfiak esetében ez többnyire a haj fokozatos és végleges elvesztését jelenti, hátterében genetikai, ill. hormonális tényezők állnak, az érintettek pedig belenyugszanak a megváltoztathatatlanba. Nők esetében jóval összetettebb a kérdés és az okot keresni kell.

A hajhullás természetes folyamat, ősszel és tavasszal fokozódhat. Stressz, hormonális változások és betegségek felerősíthetik. Száz hajszál kihullása naponta még normálisnak tekinthető, főleg, ha van folyamatos utánpótlás.

Milyen betegségek állhatnak a kóros hajhullás hátterében?

Korábban divat volt valamilyen gócot keresni a szervezetben. Húgyúti fertőzés, epehólyag –gyulladás, nőgyógyászati problémák, gyulladt mandula. Az utóbbi évek vizsgálatai cáfolják ezt a gócelméletet. Ennek ellenére van számos betegség, melynek tünete lehet a hajhullás: pajzsmirigy-alulműködés, fogágybetegségek, anyagcsere-problémák. Okozhatja gyógyszer-mellékhatás, de tünete lehet vitamin- és ásványianyag-hiánynak is, valamint a fejbőr gombás fertőzésének is.

Fontos a kivizsgálás

Belgyógyászati vizsgálat során fontos a beteg alapos kikérdezése is. Ebből lehet megtudni egyéb kísérő tüneteket, életmóddal kapcsolatos változásokat. A vérvétel eredménye útba igazíthat, de nem mindig található kézzelfogható ok. Ezért nagyon fontos a haj mikroszkópos vizsgálata.

Kezelési lehetőségek

Mivel a hajszálak életciklusa átlagosan 3 hónap, ezért minden hajkezelést minimum 4 -5 hónapig szükséges végezni, mert az eredmények igazán csak ekkor lesznek láthatók.

A hajhullás kezelése minden esetben a kiváltó okok függvényében valósul meg. Történhet gyógyszeres úton, különböző készítmények segítségével. A kezelés sikeressége egyénfüggő, bizonyos esetekben, például öröklött hajlam esetén a folyamat rendszerint csak lelassítható.

A gyógyszerek szedése, stressz, vagy hajkárosodások – hajfestékek, hajvasaló, a haj túl szoros és gyakori összefogása – következtében fellépő hajhullás rendszerint a kiváltó okok elhagyásával megszűnik, bizonyos idő elteltével a haj ismét dússá válik. A szülés után jelentkező hajvesztés természetes folyamat, ha egyéb elváltozás nincs a háttérben, a panaszok rendszerint két-három hónapon belül rendeződnek. Amennyiben a hajhullás hátterében hormonális eltérés gyanúja merül fel, a kezelés a szükséges endokrinológiai vizsgálatok elvégzésével határozható meg.

Véleményed, kérdésed van? Szólj hozzá Te is...