Miért soványabbak a dohányosok?

0

Aki felhagy a dohányzással, gyakran meghízik. Görög kutatók vizsgálataik során azt tapasztalták, hogy azok, akik röviddel az étkezés előtt rágyújtottak, kevesebb kalóriát vettek magukhoz, mint akik nem dohányoztak evés előtt. Ennek az lehet az oka, hogy a dohányzás befolyásolja az étvágyszabályozó ghrelin hormon szintjét. Eszerint a ghrelin fontos szerepet játszik a leszokás után tapasztalható testsúlynövekedésben. A kutatók úgy vélik, hogy sokkal nagyobb lenne a leszokásra való hajlandóság, illetve kevesebb lenne az ismételt rászokás, ha ezt a mellékhatást ki lehetne küszöbölni.

Azt találták, hogy a dohányzásnak akut hatása van a kalóriabevitelre, ami a ghrelin-szint változásával lehet összefüggésben. A dohányzás abbahagyását követő 5 évben átlagosan 10 kg hízással lehet számolni. Ez sok embert – főleg a nőt – visszatart attól, hogy véglegesen letegye a cigarettát.

A tanulmány a nikotinfogyasztás és az átmeneti absztinencia rövidtávú hatását vizsgálta. A kísérletben 14 dohányzó férfi vett részt, akik mintegy 10 órán át se nem dohányoztak, se nem ettek. Az önkéntesek fele 15 percen belül 2 szálat szívott el, a többiek meg nem gyújtott cigarettával szimulálták a dohányzást. Egy 45 perces szünet után mindenki szabadon választhatott a felkínált ételek közül. Majd 150 perc elteltével beszámoltak a jelenlegi éhség- illetve jóllakottság-érzésükről. Az inzulin, a ghrelin, és más hormonszintet vérvétellel állapították meg.

A vizsgálatok eredményei szerint azok, akik az étkezés előtt cigarettáztak, átlagosan 152 kalóriával kevesebbet fogyasztottak, mint azok, akik nem. A két csoport között nem volt különbség abban, hogy az édes vagy a sós ételeket választották-e, és abban sem, hogy mennyire érezték jóllakottnak magukat. A nikotinfogyasztás hatással volt a ghrelin-szintre, más hormonok szintjére azonban nem. /Forrás: Wissenschaft aktuell/ 

Véleményed, kérdésed van? Szólj hozzá Te is...