Lyukacsos bélszindróma- nem ismered, de lehet, hogy neked is van!

0

Az autoimmun betegségek, mint pl. Crohn-betegség, fekélyes vastagbélgyulladás, pajzsmirigy-gyulladás, rheumás ízületi gyulladások, Alzheimer-kór, cukorbetegség 1. típusa, stb. az utóbbi időszakban járványszerűen terjednek. Mivel a paleolit táplálkozást folytató természeti népeknél ezek jószerivel ismeretlenek, adódik a felvetés, hogy ezek megjelenése és térnyerése az életformánkkal áll szoros összefüggésben. Mivel ezeket a betegségeket a nyugati orvoslás nem tudja gyógyítani, csak jó esetben kezelni, nem lényegtelen szempont, hogy ha van lehetőségünk, előzzük meg a kialakulásukat. Ha pedig már kialakultak, akkor próbáljunk érdemben tenni a gyógyulásért.

Mik azok a tényezők, melyek lényegesen mások nálunk, mint a természeti népeknél?

  1. Táplálkozás. Talán a legfontosabb faktor. A nyugati étrend megbetegít, a paleo egészségesen tart.
  2. D3-vitaminszint. A nyugati populáció kb. 80-90 %-a D-vitaminhiányban szenved. A természeti népek nem. Őket nem ijesztegetik melanomával, sokat vannak a napon, nincs is melanomájuk és egy sor betegségük is messzire elkerüli őket.
  3. Fizikai aktivitás. Őseink 20-30 km-t tettek meg a napi betevő beszerzése során. Ez ma töredékére csökkent. Számos negatív hatással van ránk a mozgásszegény életmód. Amit fontos ezzel kapcsolatban megjegyezni: a mozgás az egyik legfontosabb gyulladáscsökkentő hatású tevékenység.

A gyulladáskeltő anyagok táplálkozással történő folyamatos bevitele megváltoztatja a bélben a felszívódási folyamatokat. A glutén, egy sor testidegen anyag, a hüvelyesekben levő nagymennyiségű lektinek gyulladást idéznek elő és tartanak fent a bélnyálkahártyában. A gyulladt területen a tápanyagok felszívására rendelkezésre álló mikroszkópikus nagyságú pórusok kitágulnak, és sokkal nagyobb méretű molekulák is felszívódhatnak. Ezek a nagy molekulák immunológiailag már aktívak, velük szemben nem alakult ki a szervezet toleranciája, ezek tovább fokozzák a gyulladást. Ráadásul ezeket a szervezet megpróbálja megsemmisíteni. Ezek a molekulák részben hasonlóságot mutathatnak a különböző szöveteinkkel, és így már ezeket is idegenként fogja az immunrendszer felismerni, igyekszik ezeket is elpusztítani. Ez az autoimmunitás kiváltó oka. Leggyakrabban a pajzsmirigy esik áldozatul.

Hogyan lehet a lyukacsos bélszindrómától megszabadulni?

  1. Először is ki kell hagyni a táplálkozásból a gyulladáskeltő, ill. immunogén hatású élelmiszereket: glutént, tejtermékeket, növényi olajokat, hüvelyeseket. Persze, ez az étkezés a paleo.
  2. A gyulladás tönkreteszi a bélflórádat is. Ha ezt nem tudod újraépíteni, nem fog a szivárgó bélszindrómát eltűnni. Amíg a székletátültetés nem válik napi rutinná, addig marad a következő:
  3. Helyben ható, nem felszívódó antibiotikummal át kell rendezni a bélflórát.
  4. Ezután borsmentaolaj kapszulával és paleolit étrenddel hónapok alatt elérheted a lyukak megszűntetését.

Közben természetesen gondoskodsz a megfelelő vitamin-, nyomelem-és ásványianyag szükségletedről.

Véleményed, kérdésed van? Szólj hozzá Te is...