A hét kérdése: hogy állsz a rostokkal?

2

Ma már általánosan ismert és elfogadott tény, hogy rostokra szükségünk van. Azt már kevéssé ismerjük, hogy miért van olyan dologra szükségünk, melyet egyáltalán nem tud szervezetünk hasznosítani és szinte változatlan formában távozik?

A rostok szinte kizárólag növényi eredetű poliszacharidok. Két nagy csoportjuk van: vízoldékony és nem vízoldékony rostok. Az előbbiek segítenek a víz jobb megkötésében, a tápanyagok emésztésében és felszívódásában, javítják a bélműködést. Lassítják a vércukorszint emelkedését, csökkentik a koleszterinszintet. Hozzájárulnak a bélnyálkahártya épségének és egészségének fenntartásához. Megköthetik a kórokozó baktériumok által termelt toxinokat, így segítik a gyógyulást hasmenéses betegségekben. Ilyen rostok a pektin, az inulin, a gumiarábikum, oligofruktóz, stb.

A vízben nem oldódo rostok elsősorban térfogatnövelő hatásuk révén segítik a széklet formálását, annak a tápcsatornában történő megfelelő áthaladását. Táplálják azokat a bélbaktériumokat, melyek a vastagbélben az emésztési folyamatok befejezéséért felelősek. Képesek megduzzadni, ezáltal fokozzák a jóllakotság-érzetet, ami a testsúlykarbantartás fontos eleme. A fogyás is könnyebben megy rostban gazdag táplálék fogyasztásával. Ilyen rostok a cellulóz, egyes keményítők, ill. a glukomannán. Az ebből készült zero carb tészta nemcsak finom, de nem tartalmaz kalóriát, minél többet eszel belőle, annál jobban fogyhatsz.

 

A gond az, hogy a rostok jelentős része gabonafélékben található. Ha már kicsit tájékozottabb vagy az átlagnál, akkor könnyen beláthatod, hogy a rostok gabonákból történő pótlása az egészségre veszélyes megoldás. A hús, a tojás nem tartalmaz rostot. Akkor honnan vidd be az ajánlott 25-35 grammot naponta? A megoldás: egyél sok zöldséget (hüvelyest persze ne), gyümölcsöt, zero carb termékeket, útifűmaghéjat,  és ha mindez kevésnek tűnik, akkor itt a Fibersal.

A Fibersal kiváló rostkészítmény, mely segít emésztésed karbantartásában. Ha székrekedésre vagy hajlamos, akkor ne habozz, a Fibersal segíthet problémád hosszútávú rendezésében. http://www.dermasal.hu/termek/fibersal-rost-es-emesztes-kapszula-90-darab/

2 Hozzászólások:

Véleményed, kérdésed van? Szólj hozzá Te is...