A hátfájás ellen: Alexander-technika

2

A hátfájás korunk népbetegsége. Az ülő életmód, a televízió és a számítógép előtt töltött hosszú idő, a kevés mozgás, szinte kötelező jelleggel okoznak derék- vagy hátfájást. 3 emberből kettő élete során hosszabb-rövidebb ideig biztosan szenvedni fog valamilyen mozgásszervi, gerinc eredetű fájdalomban. A kezelés többnyire pihenés és valamilyen gyógyszeres fájdalomcsillapítás. Sajnos azonban ha a kiváltó okot nem sikerül megszűntetni, akkor a fájdalom szinte biztos, hogy visszatér. Egy különleges, de mégis egyszerűen elsajátítható technika elhozhatja a várva várt megoldást: a fájdalommentes életet.

Alexander-technika hátfájás ellen

Brit kutatók bizonyították, hogy az Alexander-módszerrel enyhíthető a krónikus hátfájás. Ezzel a technikával megtanulható, hogyan üljön, álljon és járjon a beteg úgy, hogy testtartására és mozgáskoordinációjára összpontosítva csökkenjen a fájdalom.

A British Medical Journalban közölt vizsgálatban 463 beteg vett részt, akik általános orvosi ellátásban, vagy masszázsban, vagy az Alexander-technikában részesültek egy éven át. Az Alexander-módszert követőket további két csoportra osztották, az egyik 24, a másik 6 órán vett részt.

A vizsgálat végén megállapították, hogy az Alexander-módszert követő betegeknek egy hónap alatt mindössze 3 napon át voltak panaszaik, az orvosi ellátásban (vizsgálat, fájdalomcsillapítók és tornagyakorlatok) részesülőknél ez a szám 21, míg a masszázst kapottaknál 14 volt.

Az Alexander-módszer a legtöbb beteg hátfájásán segít. Személyre szabott módszerről van szó, amelynek során a beteg felismeri, megérti és elkerüli a helytelen testtartást és annak következményeit. A fájdalmat úgy csillapítja, hogy csökkenti az izomgörcsöket, erősíti a hátizmokat, javítja a koordinációt és a hajlékonyságot, és megszünteti a gerincre gyakorolt nyomást./Forrás: BBC News/

2 Hozzászólások:

  • Mészáros Lajos
    2016.október 31.

    Hogy ismerhetem meg az Alexander módszert ???

  • Paleodoktor
    2016.november 05.

    A módszer megismerésének első lépése egy könyv elolvasása. A címe: Alexander-technika. Szerzők: Robert Macdonald és Caro Ness. Ezután pedig a helyes technika gyakorlati elsajátítására egy Alexander-tanfolyamot érdemes elvégezni. A könyv is jó, sok mindet meg lehet belőle tanulni, de az igazi a tanfolyam.

Véleményed, kérdésed van? Szólj hozzá Te is...