Hatástalan a szteroid injekció térdízületi kopásban?

0

A legújabb összefoglaló vizsgálatok alapján kijelenthető, hogy a háromhavonta adott triamcinolon injekciók a kontroll-kezeléshez viszonyítva két év elteltével rontják a térdízület állapotát, nem csökkentik jelentősen a fájdalmat, illetve számos mellékhatással járnak.

Az osteoarthritis (degeneratív ízületi kopás)– különösen idős korban – szinte népbetegségnek számít. Ez a fajta degeneratív ízületi megbetegedés leggyakrabban a térdet érinti, és a mindennapi tevékenységek végzésében jelentősen akadályozhatja az érintett betegeket.

A fájdalommal és gyulladással járó tünetegyüttes kezelésében gyakori terápiás megoldásnak számít a szteroidok adása. Azonban már a rövid távú szteroid kezelés is kockázatokat hordoz magában – a rövid távú orális szteroid-terápia elrendelését követő első hónapban 5,3-szorosára nő a szepszis (vérmérgezés) gyakorisága, 3,33-szorosára a vénás tromboembóliáé, míg 1,87-szeresére a csonttörésé.

A legújabb kutatási eredmények, arra világítanak rá, hogy a térd osteoarthritise esetén a szteroid injekciók adása hosszú távon nem használ a betegeknek.

Egy bostoni kutatócsoport 140 térd osteoarthritises beteg bevonásával arra kereste a választ, hogy a szteroid kezelés eredményeként hogyan alakul a térdízület állapota.

Két éven keresztül, 12 hetente a betegek fele (n=70) triamcinolon-injekciót (40 mg triamcinolon-acetonid) kapott a térdízületébe. A placebo-ágba sorolt betegek (n=70) fiziológiás sós injekciót kaptak az ízületükbe.

Mint az a térd évente készített mágneses rezonanciás vizsgálataiból (MRI), illetve a 3 havonta rögzített Western Ontario és McMaster Universities Osteoarthritis indexekből (0 = nincs fájdalom, 20 = extrém erős fájdalom) kiderült, az érintkező ízületi fejek közötti távolság a szteroid-kezelés eredményeként 0,21 milliméterrel csökkent, míg ugyanez a kontroll-csoportban mindössze 0,1 mm volt. Emellett, a fájdalom tekintetében nem volt kimutatható különbség a vizsgálatban a két csoport között, ugyanakkor a szteroiddal kezeltek körében jelentősen nagyobb arányban léptek fel mellékhatások, mint a placebo-ágon. (Pharma Online)

Mit tehet a beteg, ha nem akarja kitenni magát a szteroid gyógyszerek súlyos mellékhatásainak, de szeretne enyhülést térdízületi kopásos fájdalmaira?

Van megoldás, egy kézenfekvő, mellékhatásmentes lehetőség a sajátvérből nyert vérlemezkedús -PRP-plazmainjekció.

A vérlemezkék nagyon sok aktív anyagot tartalmaznak, melyek többek között csökkentik a gyulladást, segítik a sejtújdonképződést. A beavatkozás gyors, szinte fájdalommentes, idegen anyagot nem juttat a beteg szervezetébe.

Világszerte már majdnem 10 éve használják. A jó eredmények arra serkentik az orvosokat, hogy bővítsék a kezelési körbe vonható betegségek körét. Térdízületi kopásos betegség esetén, ha a protézis valami oknál fogva nem kerül szóba, akkor az egyik elsőként választandó lehetőséget jelenti ez a gyógymód. A cikk folytatásában többet is megtudhatsz a PRP-technikáról, a kezelési lehetőségekről. https://paleolitcentrum.hu/prp-kezeles/

Véleményed, kérdésed van? Szólj hozzá Te is...