Fontos kérdés: lehetünk-e allergiásak a csokoládéra?

0

Az ünnep közeledtével egyre több édesség kerül az asztalra, a gyerekeket pedig már mikuláskor csokival tömött csomag várja az ablakban.

Nem csoda, ha mindezek után sokan hasfájásra, puffadásra panaszkodnak, ám ennek nem feltétlenül csak a túlevés lehet az oka.

A csokoládéallergia valójában meglehetősen ritka, sokkal valószínűbb, hogy valamilyen más összetevő okozza a panaszokat. Ha átböngésszük az összetevők listáját, láthatjuk, hogy egy adott termékben a csokoládén kívül több minden található. Allergiás reakciót okozhat a tej, a mogyoró, a tojás és a búza is, de a különböző adalékanyagok, színezékek is kiválthatnak tüneteket.

Ha valódi allergiás reakcióról van szó, akkor a betegnél bőrtünetek, csalánkiütés, a száj-, és a szemek körüli terület ödémája, duzzanata, hányás, hasmenés, hasfájás jelentkezhet, de előfordulhat nehézlégzés, zihálás, súlyosabb esetben ájulás, és életveszélyes reakció, anafilaxia is. Ezek a tünetek rendszerint azonnal, vagy a csokoládé fogyasztását követő 1-2 órán belül fellépnek.

A csokoládéval összefüggésben jóval gyakoribb, hogy hisztaminintolerancia miatt jelentkeznek a tünetek. A hisztamin normális esetben a májban bomlik le, lebontását a diamino-oxidáz nevű enzim végzi. Akinél ez az enzim csökkent mértékben termelődik, hisztaminban gazdag étel fogyasztása után allergiaszerű tüneteket tapasztalhat: jellemző panasz a csokoládé fogyasztását követően kialakuló fejfájás, migrén, szédülés, hányinger, hasfájás, puffadás, hasmenés és gyomorégés.

Hisztaminintoleranciát más élelmiszerek is kiválthatnak. Gyanúra ad okot, ha a csokoládé mellett például a sajt és a bor hatására is hasonló tüneteink vannak, de a közelgő ünnepek alatt nagyobb mennyiségben fogyasztott hal, savanyú káposzta, dió és pezsgő hisztamintartalma is magas.

Ha visszatérő panaszaink vannak, allergiateszt elvégzése lehet indokolt. A vizsgálat során pontosan meghatározható, hogy mi okozza a tüneteinket. Ételallergia esetén az egyetlen kezelési mód, ha az adott összetevőt kiiktatjuk az étrendből. Hisztaminintolerancia esetén szintén javasolt csökkenteni a magas hisztamin tartalmú ételek fogyasztását, de ez esetben van lehetőség a hiányzó enzim pótlására. A tablettát az étkezések előtt 1-2 órával érdemes bevenni, így megelőzhető a felsorolt panaszok kialakulása. Emellett természetesen a diétát is célszerű tartani.

Ha vannak bajaid, amiket nem gyógyítanak a gyógyszerek, amik kifognak a kezelő orvosaidon, amik már régóta gyötörnek, de nem kapsz igazi, hatékony segítséget, akkor gyere és próbáld ki a biorezonancia terápiát.

Ez egy modern, komoly számítógépes háttérrel működő gyógyító eljárás, aminek megalkotásához Szent-Györgyi Albert élettani kutatásait is felhasználták. Olyan eszköz, mely képes mérni a testből jövő finom elektromágneses hullámokat. Képes felismerni a rosszul működő sejtek, szövetek, ill. szervek normáltól eltérő rezgéseit. A kóros hullámokat pedig képes helyreállítani egy meghatározott program szerint. Ha a hullámszerkezet helyreáll, eltűnik a betegség is, meggyógyulhatsz.

Véleményed, kérdésed van? Szólj hozzá Te is...