A fogyókúragyilkos – Fogyni vágyóknak 2.rész folytatása

0

Véleményem szerint az alulműködő pajzsmirigy tehető felelőssé a legtöbb sikertelen fogyókúráért. Ez azért lehet, mert nagymértékben aluldiagnosztizált és nem kezelik, ha pedig felállítják a diagnózist, nem megfelelő a kezelése. És mivel az anyagcsere intenzitása döntő fontosságú a kalóriaegyensúly fenntartásában, az alulműködő pajzsmirigy lassú anyagcserét eredményez. Ez pedig szinte megkerülhetetlen akadályt jelent a fogyás útjában.

Ma Magyarországon az alulműködő pajzsmirigy messze leggyakoribb oka az autoimmun gyulladás, ennek hátterében pedig nagy valószínűséggel a gluténfogyasztás áll. Ugyancsak pajzsmirigy alulműködést okozhat a jódhiány is. Ugyanakkor óva intenék mindenkit attól, hogy fogyásának megindítására el kezdjen jódot tömni magába. Ugyanis a jód egy kétélű fegyver. Probléma, ha kevés van belőle, de probléma a túl sok is-meglepő módon éppen hogy fokozza a pajzsmirigy alulműködést (autoimmun pajzsmirigy gyulladás esetén).  Azokban az országokban, ahol jódhiányos a talaj, sokkal ritkábban alakul ki pajzsmirigy alulműködés. Persze, ha bizonyítottan jódhiányban szenvedsz, akkor kell jódot bevinned. De ennek megállapítása csak a vizelet jódtartalmának precíz vizsgálatával lehetséges.

A jódhiánynál sokkal nagyobb valószínűséggel áll fenn szelénhiány. A szelén nagyon fontos szerepet tölt be a pajzsmirigy anyagcseréjében, nélküle komoly zavart szenved az aktív pajzsmirigyhormon végső kialakítása.  200 mikrogramm jó minőségű, kelátkötésű szelén tartós bevitele elengedhetetlenül fontos a probléma megoldásában.

Ugyancsak fontos szerepe lehet az A-vitaminhiánynak. Ha ezt nem kezeled, nem tudod megoldani pajzsmirigy problémádat.  Azonban vigyázz az A-vitaminbevitellel! A legtöbb készítmény mesterséges A-vitamint tartalmaz, amit nagyon könnyű túladagolni, ez pedig komoly megbetegedésekhez vezethet. Ezért sokkal jobban jársz, ha az A-vitamin előanyagát, a nem túladagolható béta-karotint szeded, napi 25.000 NE elegendő lehet.

Ugyancsak fontos lenne a szelénhez hasonló szerepe miatt a cink megfelelő szintjének biztosítása is: napi 25-30 mikrogramm elegendő.

Kevéssé ismerjük a réz szerepét, de hiánya szintén hozzájárulhat a pajzsmirigy alulműködéshez.

A vashiány nagyon elterjedt kórkép, főként nők körében. A pajzsmirigyműködés normalizálásához ezt jó minőségű vaspótlással meg kell szüntetned.

Hírlevelünk rendszeres olvasói, weblapjaink látogatói már tudhatják, hogy a civilizációs betegségek hátterében döntően a gyulladás, ill. az inzulinrezisztenca áll. A pajzsmirigy alulműködés is ilyen betegség, ezért gyógyításához az előbb felsorolt tényezőkön túl, elsősorban a gyulladáscsökkentésnek kell állnia. A kiváltó ok megszüntetése nehezen képzelhető el gluténmentes , sőt inkább paleolit étrend nélkül. Erről weboldalainkon rengeteg olvasnivalót találhatsz.

A gyulladáscsökkentéshez használható egyéb anyagokról a következő részben lesz szó.

Véleményed, kérdésed van? Szólj hozzá Te is...