Fogyni vágyóknak 2.rész

0

Mielőtt elkezded a testsúlycsökkentési programodat, nem árt tisztázni néhány egészségügyi kérdést. Ez azért fontos, mert ha nincsenek rendben, akkor tudtod nélkül akadályozhatják a fogyásodat. Vegyük sorra, mire érdemes odafigyelni:

  1. alapanyagcsere-szint ill. pajzsmirigyműködés: Az alapanyagcsere- sebesség definíciója kissé bonyolult, mérése is csak laboratóriumi körülmények között végezhető. Az egyszerűség kedvéért annyit érdemes megjegyezni róla, hogy a belső hőtermelő-képességgel áll összefüggésben és döntően a pajzsmirigy működése határozza meg. Normál pajzsmirigyfunkció mellett jobban érvényesül a fogyás matematikája, azaz ha kevesebb a bejutó energia (energiahiány esetén) testtömeg-csökkenésnek kell bekövetkezni. A sok sikertelen fogyás arról árulkodik, hogy gyakran nincs rendben az alapanyagcsere-szint, ill. a pajzsmirigy alulműködik. Ha rendben is van kiindulási helyzetben az alapanyagcseréd, ha el kezdesz fogyni, rövid időn belül csökkenni fog. Ennek pedig a fogyás ütemének lassulása lesz a következménye. Hogy kinél mennyi idő, ill. mekkora fogyás után következik ez be, az egyénfüggő. 10 % fogyás után szinte biztosan észlelni fogod.
  2. Hogyan tudod kivédeni az alapanyagcseréd csökkenését: teljes mértékben sehogy. A fizikai       aktivitási szint növelése részben kompenzálhatja, de teljesen nem tudja megakadályozni. Extrém mértékben megemelve a mozgásszintet, lehet, hogy eredményes tudsz lenni, de ne feledd, hogy aminek a segítségével fogysz, annak a segítségével tudod megtartani az elért fogyást. Ha extra teljesítményt teszel be a rendszerbe, akkor a megtartáshoz is extrán kell teljesítened.
  3. Pajzsmirigy alulműködés: nagyon elterjedt betegség, főként nőket érint. Döntően egy autoimmun gyulladásos kórkép következménye, melynek neve: Hashimoto-betegség. Az oka nem ismert, már a 20-as, 30-as években elkezdődhet. Hullámzó lefolyást mutat, de a történet vége egy kiégett pajzsmirigy, melynek a saját hormontermelése megszűnik és élethosszig tartó gyógyszeres hormonpótlást igényel. A legfőbb probléma a betegséggel, hogy nagyon hosszú idő telik el a diagnózisig. Ennek részben a nem megfelelő orvosi kivizsgálás, nem megfelelő normáltartományok, nem elégséges vizsgálathoz való hozzáférés az oka.

    Ha már van diagnózis, sajnos akkor sem lesz sokkal beljebb a beteg, mert megfelelő terápiás lépések nem követik a diagnózist. Emelkedő mennyiségű mesterséges pajzsmirigyhormon-pótlás és semmi más. Közben a még menthető pajzsmirigyállomány a változatlanul zajló autoimmun gyulladás miatt szépen lassan teljesen kiég…

Ha érintett vagy a kérdésben és nem akarsz sorstársa lenni az elégtelenül kezelt betegeknek, akkor a következő részben elárulom, hogy mit érdemes tenned. Folyt. köv.

Véleményed, kérdésed van? Szólj hozzá Te is...