Csupán pénzkidobás a terhesvitamin?

0

Az alábbi cikket változtatás nélkül közlöm. Gyermekgyógyászként, a betegségek megelőzésében jártas szakemberként különösen döbbenetesnek tartom az ilyen alig, vagy kissé megalapozott vélemények széles körben való terjesztését. Mindannyiunk közös érdeke a várandós kismama és megszülető gyermekének egészsége. A cikkben közölt javaslatok sajnos köszönőviszonyban sincsenek a valós szükségletekkel. A cikk gondolatébresztő, amíg ilyenek megjelenhetnek, addig nekünk, másként gondolkodó szakembereknek még nagyon sok a tennivalónk!

Kutatók véleménye szerint a legtöbb kismama csupán a pénzét pazarolja azzal, hogy szorgalmasan szedi a terhesvitaminokat, mivel nagy valószínűséggel nincs rá szükségük.

 

A rendelkezésre álló bizonyítékok Drug and Therapeutics Bulletin hasábjain közölt áttekintése szerint a magzat egészségét szem előtt tartó kismamáknak a multivitaminok használata helyett inkább az egészséges étrendre kellene odafigyelniük, és emellett a hivatalos ajánlás szerint csupán folsavat és D-vitamint kellene szedniük.

Terhességi szövődmények

A kulcsfontosságú tápanyagok hiánya különböző terhességi és szülési komplikációkat okozhat, mint pre-eclampsia, a magzati növekedés elmaradása, velőcső defektusok, pl. spina bifida, csontdeformitások és alacsony születési súly.

A gyógyszergyártók erre reagálva kezdték el a kifejezetten kismamáknak szánt multivitaminok és ásványi anyag táplálékkiegészítők forgalmazását, amelyeket az anya és a magzat egészségének védelmezőjeként reklámoznak.

Az áttekintés szerint ezek a termékek általában legalább 20 féle vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, és havonta nagyjából 5000 forinttal terhelik meg a kismamák pénztárcáját.

Folsav és D-vitamin

Az NHS ajánlása szerint a terhes nőknek egészséges és változatos étrendet kell folytatniuk. Emellett a következő kiegészítést javasolják:

  • A terhesség és szoptatás ideje alatt napi 10 mikrogramm D-vitamin;
  • A fogantatás előtt és a terhesség 12. hetéig napi 400 mikrogramm folsav a velőcső záródási rendellenességek elkerülése érdekében;
  • Amennyiben a családban már előfordult velőcsőzáródási rendellenesség vagy diabetes, illetve az előző gyermek velőcsőzáródási rendellenességgel született, napi 5 milligramm folsav;

A szerzők óva intenek az A-vitamin vagy az A-vitamint tartalmazó multivitamin készítmények használatától, mivel a túl nagy mennyiségben bevitt A-vitamin (retinol) árthat a magzatnak.

Az áttekintés készítői szilárd bizonyítékot találtak a napi 400 mikrogramm folsav javaslatának alátámasztására, és a magzati velőcső záródási rendellenességgel veszélyeztetett anyák esetében egyetértenek a napi 5 milligramm folsav alkalmazásának javaslatával.

A kutatók szerint a D-vitamin használatával kapcsolatos adatok kevésbé egyértelműek, mivel a vizsgálatokból származó kevés adat azt mutatja, hogy egyáltalán nem befolyásolja a terhességi vagy szülési szövődmények kockázatát. Ennek ellenére támogatják az NHS javaslatát, mivel a napi 10 mikrogramm D-vitamin segíti a magzat egészséges csont és fogfejlődését.

Hiányos bizonyítékok

Azonban a kutatók szerint a rendelkezésre álló bizonyítékok a leendő anyák többségénél nem támasztják alá a multivitamin kiegészítők használatát.

Nem találtunk olyan bizonyítékot, ami alapján azt javasolhatnánk, hogy minden egyes kismamának prenatális multi-tápanyagkiegészítőket kellene szednie az ajánlott folsavon vagy D-vitaminon kívül, melyek generikus változatai viszonylag olcsón beszerezhetők.
A szerzők rámutattak, hogy a reklámokban megfogalmazott állítások zöme olyan tanulmányokból származik, amelyeket alacsony jövedelmű országokban készítettek, ahol a nők általában alultápláltak vagy rosszabbul tápláltak, mint a jóléti államokban.

A terhességet tervező vagy már terhes anyáknak általában nincs szükségük komplex multivitamonokra és ásványi anyag kiegészítőkre, és ezek használatával csupán a pénzüket pazarolják. – összegzi az áttekintés.

Egészséges, változatos étrend

A Royal College Bábaszövetségének részéről Janet Fyle a következőképp kommentálta a javaslatot: „ A terhes és terhességet tervező nőket arra biztatjuk, hogy egészséges, változatos étrendet folytassanak sok friss zöldséggel és gyümölccsel, és emellett szedjenek folsavat. Semmi szükség arra, hogy a kismama „kettő helyet egyen”. Ez egy mesebeszéd, mert a terhes anyáknak mindössze normál, kiegyensúlyozott mennyiségű ételre van szükségük.

A mulivitaminokat gyártók érdekeltségi körébe tartozó Health Supplements Information Service  szerint ugyanakkor „az áttekintés csak összezavarja a kismamákat és sok nőt eltántorít attól, hogy javítsa a vitamin és ásványi anyag bevitelét.

Véleményed, kérdésed van? Szólj hozzá Te is...