Biztonságos strandolás…

0

Az alábbi cikkből megtudhatod, miért kell fürdeni strandolás után? Hogyan kíméljük a bőrünket? Mi az a zsírhiányos bőr?

A medencék vize erősebben klórozott, fertőtlenített a csapvíznél, és köztudott, hogy a klór mérgező lehet, a bőrt is erősen irritálja, szárítja. Mellékhatásai a koncentrációtól (töménység) és a dózistól (adag) függenek. Ezért fontos a medence vizét maradéktalanul lemosni a bőrünkről.

Ugyancsak szárítja és irritálhatja a bőrt a rászáradt sós tengervíz vagy az iszapos-homokos szabad édesvíz is. Különösen kellemetlen, ha jól megizzadunk, és a verejtékünk, mely maga is sóoldat, keveredik a bőrünkre száradt szennyeződésekkel, napozószer- vagy kozmetikum maradványokkal. A fényvédő szer nagy előnye vízparti pihenésnél a vízállóság, de nem jó, ha az éjszakára is a bőrünkön marad.

Azt sem szabad elfelejteni, hogy a napfény is szárítja a bőrt, ez ellen a faggyútermelés fokozásával védekezünk. Azaz nyáron zsírosabbá válik a bőr (ezért romlik a seborrhoeára, bőrgyulladásra, faggyútúltengésre hajlamosak bőre nyáron), a vastagabb faggyúrétegben könnyebben megtapadnak, oldódnak fel a külső szennyeződések, keveredve a verejtékkel. A bőrfaggyú olvadáspontja körülbelül 36 Celsius-fok, tehát a hideg (25-26 Celsius-fok) víz nem elegendő a feloldásához.

Fontos, hogy kíméletesen bánjunk a bőrünkkel nyáron is, hiszen a fokozott igénybevétel miatt (napozás, szél, víz stb.) könnyebben sérülhet a bőrbarrier. Ez a bőr felszínén található vékony zsírréteg, tulajdonképpen zsír-víz, azaz hidrolipid réteg: faggyúból, szaruzsírból és verejtékből álló, savas kémhatású (pH 4-6) emulzió, mely megakadályozza, hogy a nedves anyagok a bőrt feláztassák, a hámsejtek víztartalma elpárologjon és a szarulemezek közötti nedvességmegkötő faktor kioldódjon.

Ha ez mégis bekövetkezik, akkor a bőr szárazzá, cserzetté, érdes tapintatúvá, sérülékennyé, érzékennyé, gyulladásra hajlamossá válik.

A hámréteg legkülső része a szaruréteg, melyet elhalt hámsejtek alkotnak. Közöttük és rajtuk található a bőrvédő zsírréteg és a hidrolipid film. Ezeket oldják a szappanok, detergensek, így könnyen kiszárad a hám és elveszíti víztartalmát.

Normális esetben a szervezet helyreállító funkcióival az így kibillent egyensúlyt visszaállítja, de rendszeres terhelésnél ehhez kevés az idő, a kellemetlen állapot állandósul és kialakul a zsírhiányos bőr. Ez utóbbi hátterében nemcsak bőrápolási hiányosságok, hanem öröklött alkati tényezők, kóros anyagcsere-folyamatok (például cukorbetegség), hormonrendszeri zavarok (például pajzsmirigy csökkent működése), fogamzásgátló szedése (a női hormon, az ösztrogén “szárítja” a bőrt) stb. is állhat, és a kor előrehaladtával, az életfolyamatok lassulásával előbb-utóbb kialakulhat.

Mit tehetünk bőrünk egyensúlyának megvédéséért? Tisztálkodni kell strand után is, bőrkímélő kozmetikumokkal. A gyógyszertárakban recept nélkül kaphatók olyan gyógykozmetikumok, melyek tisztítanak anélkül, hogy a bőr védőköpenyét tönkretennék (úgynevezett szappanmentes szappanok) és olyan testápolók, arckrémek, melyek megőrzik, illetve helyreállítják a bőr környezeti ártalmak okozta idő előtti öregedését, elősegítik a hámsejtek megújulását, hidratálnak (visszaadják a bőr víztartalmát) és elősegítik a gyógyulást.

Természetesen a napozás, strandolás nemcsak a bőrt, hanem az egész szervezetet igénybe veszi, ezért az egészségápoláshoz ilyenkor hozzátartozik a megfelelő folyadékbevitel (alkohol, kávé, tea, cukrozott, koffeines üdítők kerülendők!), a zsíros, nehéz étel mellőzése, több nyers zöldség, gyümölcs fogyasztása, a vitaminok, ásványi anyagok pótlására, pihenés, alvás, lazítás. Ha ésszerűen osztjuk be az időnket és erőnket, kerülve a szélsőségeket, túlzásokat, hosszú ideig jól érezhetjük magunkat a bőrünkben./Gyógy-ír/

Véleményed, kérdésed van? Szólj hozzá Te is...