Bélbaktériumok, kis barátaink védelmében…

0

Kis barátaink védelmében…
Nem a téli énekesmadár-etetésről írok.
Az is szép téma lenne, de az esztétikai élményen túl kevés biológiai előnyünk származik belőle. Most egy ennél fontosabb baráti közösség kerül terítékre.
Néhány éve a reklámidő tekintélyes részét elfoglalják azok a hirdetések, melyek a bélflóra épségének fenntartását ígérik. Kezdetben volt a joghurtreklám, ám erről kiderült, hogy hamis az ígéret, így jókora büntetés terhe mellett a gyártó levette a műsorról. Aztán jöttek és máig velünk maradtak a különböző probiotikumok, melyek antibiotikum adása mellett is képesek a bélbaktériumokat megőrizni.
Az egy messzebbre vezető kérdés, hogy az orvosok miért használnak ennyi antibiotikumot? Sajnos a felírások döntő része felesleges és káros, de szerencsére itt vannak a probiotikumok, így bátran lehet számolatlanul írogatni az antibiotikumokat, úgyis védve vagyunk.
Ezzel két probléma van:

1. Félelmetes mértékben emelkedik a baktériumok antibiotikum-rezisztenciája. Lassan oda jutunk, hogyha tényleg kelleni fog antibiotikus kezelés, nem fog hatni. Ez emberi életek tízezreit fogja követelni rövid időn belül.

2. A forgalomban levő probiotikumok döntő része hozzá sem tud szagolni a bélflórához, nemhogy aktív védelmet jelentsen. Ez a hamis védelmi illúzió pedig növeli a kellően át nem gondolt antibiotikum használatot.

Ez pedig a bélflóra károsításán keresztül komoly és tartós betegségek melegágyát jelenti.

Ennyi bevezető után nézzük meg közelebbről, hogy mi is az a bélflóra és mit köszönhetünk neki?
Aerob és anaerob baktériumok dinamikusan változó közössége, melyek szimbiózisban élnek velünk, a gazdaszervezettel.
Kialakulása a megszületéskor kezdődik. A szülőcsatornán történő áthaladás során az újszülött lenyeli az itt található váladékot, ill. az ebben levő flórát, melybe a szülő nő hüvely-és végbélváladékából kerülnek be a baktériumok. A termelődő előtej, ill. tej összetétele is kedvező irányban befolyásolja az újszülött kialakulóban levő bélflóráját. A jó összetételű bélflóra Bifidus, ill. Lactobacillus fajokat tartalmaz főleg.

Azokban az esetben, amikor a baba császármetszéssel születik, betegség kapcsán antibiotikus kezelést kap, inkubátorban tartják, nem szopik, a bélflóra jelentős késéssel kezd kialakulni és összetétele is kedvezőtlenül alakul. A korai antibiotikum használat hatása egy év múlva is kimutatható.

Az is elgondolkodtató tény, hogy ha a kismamát terhessége során komolyabb stresszhatás éri, akkor a születendő gyermek bélflórájának összetétele kedvezőtlenül alakul, ennek számos negatív hatása lesz a gyermek életére (elhízás, allergiák, emésztési zavarok, depresszió, növekvő szív-és érrendszeri kockázat, magatartási problémák, stb. nagyobb valószínűsége). Ráadásul ő maga is ezt a kedvezőtlen flórát adja tovább gyermekének. Uraim, már csak ezért se stresszeljünk feleslegesen várandós kismamákat!

Ha szerencsénk van, akkor normál összetételű lesz a bélflóránk. Ez kb. 400-500 fajta baktériumból áll. Vannak köztük állandóan meglévők, vannak csak átmenetiek, vannak köztük gombák is (pl. Candida). A nagyobb számban jelenlévők hatása fontosabb, meghatározóbb, de ha a flóra egyensúlya megbomlik, akkor a kisszámúak elszaporodhatnak és panaszokat okozhatnak. Fontos kérdés, hogy mekkora a számuk, hány kis barát lakik a beleinkben?

Nem tudjuk, csak becslések vannak: Kb. 1-1,5 kg! a tömegük. Számuk annyi, mint ahány sejtből áll a testünk, kb. 1015, esetleg 10x, 100x több.
Ez kimondhatatlanul és felfoghatatlanul nagy szám. Ha itt valami elromlik, ember legyen a talpán, aki rendet tud ismét tenni.

De miért is nevezem őket kis barátainknak?
Kicsik, mert tényleg kicsi a méretük.
Barátaink, mert egy sor olyan feladatot látnak el, mely nem nélkülözhető az egészségünk fenntartásához:
– serkentik a bélhámsejtek működését,
– javítják a bél védelmi funkcióit,
– segítik az emésztést,
– segítik az ásványi anyagok felszívódását,
– vitaminokat termelnek számunkra,
– védik az emésztőrendszert a káros bacik elszaporodásától,
– gátolják a kóros bacik megtelepedését és szaporodását,
– hozzájárulnak a bélnyálkahártya épségéhez,
– szabályozzák a bélmozgásokat,
– döntő a hatásuk az ép immunrendszer kialakulásában és fenntartásában.
A fentiekből világosan látszik, hogy mindent el kell követnünk kis barátaink jólétéért, mert ez döntően meghatározza a mi saját jólétünket. Ezért ne csak a cinegéket, hanem a bélbacijainkat is etessük. Persze na csak télen, hanem egész évben.

Véleményed, kérdésed van? Szólj hozzá Te is...