Az omega-3-zsírsav-bevitel fontossága gyermekkorban

0

Az omega-3-zsírsavak az idegsejtek membránjainak legfontosabb építőelemei, nélkülözhetetlenek az agy embrionális kifejlődéséhez, a központi idegrendszer és a retina idegsejtjeinek felépítéséhez.  A szervezet megfelelő omega-3-zsírsav-ellátottsága elengedhetetlen már a várandósság idején, valamint a későbbi életszakaszok során is.

Az omega-3 zsírsavak rendkívül fontos szerepet játszanak a csecsemők és a gyermekek fejlődésében. Fontos szerepük ellenére a nyugati étrenden levő kismamák már a méhen belüli időszakban is hiányt szenvednek belőlük. A megszülető gyermekek pedig jó eséllyel egész életükben omega-3 hiányban fognak szenvedni.

Az agy és az idegrendszer fejlődése szempontjából a legfontosabb időszak a méhen belüli fejlődés utolsó három hónapjától tizennégy éves korig tart, ezen belül is a legkritikusabb az első két életév. A gyermekkori idegrendszeri és pszichiátriai kórképek kifejlődésének megakadályozása szempontjából rendkívül fontos lenne a várandósság alatt, ill. a az egészen korai gyermekkortól tartó omega-3 pótlás. Az omega-3 zsírsavak hozzájárulnak a gyermekek vizuális és motoros funkcióinak javításához is. Ezek a hatások a táplálékkiegészítőként szedett halolajjal is kiválthatók.

Véleményed, kérdésed van? Szólj hozzá Te is...