Az életmentő halolaj

0

Az életmentő halolaj

Köztudott, hogy a sok halat fogyasztó inuitok (eszkimók) között szinte ismeretlen a szív-és érrendszeri halálozás. Ez a tény világszerte arra ösztönzi a kutatókat, hogy megfejtsék a halolaj titkát. Ennek érdekében intenzív kutatásokat végeznek. Ezek eredményeiből szemezgettünk…

1. A halolaj bélrendszeri daganatok esetén is kedvező hatású

Bélrendszeri daganatok diagnosztizálása után a halolaj (omega-3 zsírsavak) nagy mennyiségű adása csökkenti a halálozási kockázatot. (http://gut.bmj.com/content/early/2016/07/01/gutjnl-2016-311990)

Az omega-3 zsírsavak -az EPA és a DHA- gátolhatják a daganat növekedését és csökkenthetik a ráksejtek vérellátását, így javítják a béldaganatos betegek túlélését.

Minél nagyobb mennyiségű a halolaj bevitele, annál nagyobb a kockázatcsökkenés mértéke.

Ezek az az adatok érvényesek a megelőzésre is: minél több halolajat fogyaszt valaki napi rendszerességgel, annál kisebb a daganat kialakulásának a valószínűsége. Ez a megállapítás a táplálékkiegészítőként szedett omega-3 készítményekre is vonatkozik!

2. A halevés gyógyítja a károsodott szívizmot

Az omega-3 zsírsavak magasabb vérszintje csökkenti a halálos szívinfarctus kockázatát. Szívinfarctus után adva pedig javítja a szív teljesítményét és csökkenti a szívizom károsodását. (http://archinte.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=2530286)

Az omega-3-zsírsavak biztonságos és hatásos kezelést jelentenek infarktus után a szívelégtelenség kifejlődése ellen: a szívizom kontraktilitás javul, és ezek a szerek gyulladáscsökkentő hatást is kifejtenek.

Az omega-3 zsírsavak a szív-és érrendszeri betegségek megelőzésében is fontos szerepet játszanak, mivel csökkentik az érelmeszesedés kifejlődését, hatásukra alacsonyabb lesz a vérnyomás, a szívfrekvencia, a trigliceridszint

3. A halolaj és a mániás depresszió (bipoláris zavar) kapcsolata

A vizsgálati eredmények azt mutatják, hogy a vizsgált bipoláris zavarosban szenvedőkben a szabadon keringő omega-3 zsírsav (EPA, eikozapentaénsav) és a fehérjéhez kötött EPA aránya alacsonyabb volt, mint a kontroll személyekben, ami azt jelenti, hogy bipoláris zavarban kisebb fokú az omega-3 hozzáférhetősége. Az omega-3 zsírsavak az agysejtek membránjainak alkotórészei és jelentős szerepük van az agysejtek egymás közti kommunikációjában. A vizsgálat kimutatta, hogy a szabad és a kötött EPA aránya korrelált a bipoláris klinikai tünetekkel, konkrétan a mániával és az öngyilkossági hajlammal.

4. Ha nem akarsz Alzheimer-kórt, egyél sok halat!

A University of Pittsburgh kutatói arra a megállapításra jutottak, hogy kisebb eséllyel jelentkezik Alzheimer-kór azoknál a személyeknél, akik hetente legalább egyszer fogyasztanak halat. Ezen túlmenően kisebb volt az enyhébb fokú kognitív károsodás előfordulása is, melyből az esetek egy részében később Alzheimer-kór alakulhat ki.

Az MRI-felvételek tanúsága szerint a rendszeres halfogyasztóknál nagyobb a szürkeállomány térfogata, mint azoknál, akik nem esznek rendszeresen halat. A nagyobb agyi volumen azt jelezheti, hogy kevésbé érintettek a memória- és gondolkodási funkciók, míg az agyállomány sorvadását kapcsolatba hozzák az Alzheimer-kórnak és más típusú demenciáknak a kialakulásával. Érdekes megfigyelés volt, hogy a sült halnak nem mutatkozott agyvédő hatása, szemben a párolással vagy főzéssel készült halételekkel. A főtt vagy párolt halak a szürkeállományi neuronok állapotát javítva és méretét növelve fokozzák az agy térfogatát.

A népszerű étrendkiegészítőknek számító halolajkészítmények ugyancsak előnyösnek bizonyultak az agyműködés szempontjából. A halolajok olyan ómega-3-zsírsavakat tartalmaznak, mint amilyen például a dokozahexaénsav (DHA). Amennyiben a DHA nagyobb mennyiségben van jelen az agyban, úgy kisebb az esély az Alzheimer-kór előfordulására. A kutatók feltételezése szerint a halolajban megtalálható ómega-3-zsírsavak gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek, a szívbetegségek és az Alzheimer-kór hátterében pedig éppen a gyulladásnak tulajdonítanak szerepet.

5. Halolaj és cukorbetegség

A halolaj, az omega-3-at zsírsavakat tartalmazó készítmények szedése, illetve az ezeket nagy koncentrációban tartalmazó hal fogyasztása esetén csökken a 2-es típusú diabétesz kialakulásának hosszú-távú kockázata.

6. Az omega-3-zsírsav-bevitel fontossága gyermekkorban

Az omega-3-zsírsavak az idegsejtek membránjainak legfontosabb építőelemei, nélkülözhetetlenek az agy embrionális kifejlődéséhez, a központi idegrendszer és a látóhártya  idegsejtjeinek felépítéséhez. A szervezet megfelelő omega-3-zsírsav-ellátottsága elengedhetetlen már a várandósság idején, valamint a későbbi életszakaszok során is.

 

 

Véleményed, kérdésed van? Szólj hozzá Te is...