Az agyat és a vesét is károsíthatja a parlagfű

0

Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatói vizsgálatsorozatukban kimutatták, hogy komoly veszélyekkel járhat a parlagfű-készítmények hosszú távú fogyasztása. A kutatás eredményeit a PLoS One tudományos folyóiratban publikálták.

Az Európai Élelmiszerbiztonság Hivatal (EFSA) korábban a világ száz invazív, kártékony és veszélyes növénye közé sorolta a parlagfüvet. A parlagfüvet azonban egyre többen nem veszélyes gyomnak, hanem gyógynövénynek tekintik, és hajtását szárazon vagy nyersen különféle betegségek kezelésére és megelőzésére alkalmazzák.

A parlagfű azonban nem tartozik a korábbi évszázadokban szélesebb körben alkalmazott gyógynövények közé, gyógyászati alkalmazása elsősorban az utóbbi évek, évtizedek trendje. A parlagfű hosszú távú fogyasztásának hatását, kockázatait ennek ellenére eddig senki sem vizsgálta. Ezért az SZTE Gyógyszerésztudományi, valamint az Általános Orvostudományi Kar kutatói olyan vizsgálatba kezdtek, amely során elsőként tanulmányozták a növény tartós alkalmazásának veszélyeit.

Több káros hatása is lehet                    

A vizsgálatsorozatban egyértelmű agy- és vesekárosító hatást mutattak ki a szegedi tudósok. A szegedi kutatók kiemelték, hogy vizsgálataik nem bizonyítják, hogy a parlagfű állatkísérletekben észlelt mérgező hatása embernél is kialakul, de a vegyületek toxikus hatásai általában minőségileg hasonlóak. „Ha a parlagfű teljesen veszélytelen növény lenne, akkor az elváltozások nem alakultak volna ki egy hónapos adagolás után. Az észlelt agy- és vesekárosító hatás megkérdőjelezi a parlagfű hosszú távú fogyasztásának biztonságosságát.”

A szegedi kutatók eredményeit figyelembe véve a parlagfű fogyasztása nem tekinthető biztonságosnak egészen addig, míg további, széleskörű toxikológiai vizsgálatok nem zárják ki ennek lehetőségét.

Forrás: www.index.hu

 

Ha valaki azért fogyaszt parlagfüvet, hogy az allergiáját gyógyítsa vele, elég nagy kockázatot vállal, ráadásul az eredmény is kétséges. Létezik egy sokkal hatékonyabb allergiakezelési lehetőség, mely már évtizedek óta bizonyítottan képes elbánni az allergiával. Ráadásul nemcsak a légúti, hanem az étel-, ill. a bőrallergiákra is hatékony. Itt többet is megtudhatsz az allergiakezelési lehetőségről: https://paleolitcentrum.hu/allergiakezelese/

Véleményed, kérdésed van? Szólj hozzá Te is...