Az autoimmun pajzsmirigygyulladás főként nőket érintő betegség. A szülés, ill. a változó kor után alakul ki leggyakrabban. Kialakulásában valamilyen, a bél áteresztőképességét fokozó élelmiszer játszik döntő szerepet, aminek nyomán nagyobb méretű fehérjék is felszívódhatnak, kiváltva különböző autoimmun betegségeket, köztük az a pajzsmirigyét. A fő bűnös a glutén, de a szója, ill. egyebek is lehetnek. Ezért a legfontosabb teendő ezen élelmiszerek elhagyása, a gyulladás csökkentése. Ebben a folyamatban játszik fontos szerepet a szelén.
Napi 200 mikrogramm szelén biztonságosan szedhető mennyiség, leghatékonyabb formája a szelénmetionin.
Fontos!
A gyulladásos folyamat csökkentésének fontos eleme a D3-vitamin is, ezért jó kombináció:
5.000-10.000 NE D3-vitamin+ 200 mikrogramm szelén.