Amit a magnéziumról tudni kell…
Kell-e félni a túladagolástól?

0

A magnézium az alkáliföldfémek csoportjába tartozik, a szervezetben számottevő mennyiségben fordul elő. Legfontosabb feladata az idegi- és izomműködés-, a szívritmus-, az immunrendszer-, a vérnyomás- és a vércukorszint szabályozásban van. Részt vesz a fehérjeszintézisben, a sejtek energiatermelésében és a csontok egészséges állapotának fenntartásában. Nélkülözhetetlen a nátrium, kálium, kalcium, foszfor és D-vitamin anyagcserében. Magnézium hiányra utalhatnak a következő tünetek:

–          ingerlékenység,

–          izomgörcsök,

–          ritmuszavar,

–          álmatlanság,

–          gyengeség,

–          székrekedés,

–          hányinger,

–          fejfájás.

Napi minimális szükséglete 6 mg/kg. Ideális esetben 7-10 mg/kg. Ez naponta 500-700 mg elemi magnézium bevitelét jelenti.

A magnézium és a D-vitamin kapcsolata

A magnézium fontos katalizátora az enzimek működésének. Magnézium szükséges minden D-vitaminnal kapcsolatos enzimműködéshez is. Alacsony magnézium szint mellett jelentősen csökken a májban és a vesében az aktív D3-vitamin szintézis. A magnézium segíti a D-vitamin immunerősítő és a csontokra gyakorolt hatását is. Tehát a csontok jó egészségéhez feltétlenül szükség van: D3-vitaminra, K2-vitaminra és magnéziumra is.

Hogyan juthatunk elegendő magnéziumhoz?

Magas magnézium tartalmú élelmiszerek, melyek részben képesek fedezni a napi szükségletet:

–          szezámmag,

–          dió és egyéb olajos magvak,

–          banán,

–          spenót,

–          tök.

Még ezek nagy mennyiségű fogyasztása sem fedezi napi szükségletünket. Ezért a magnéziumhiány nagyon elterjedt. Sajnos pontos mérése napi szinten nem megoldott, ezért tabletták formájában kell pótolnunk.

Milyen tablettát válasszunk, mennyit szedjünk belőle?

Célszerű olyan formában bevinni, mely a lehető legjobban szívódik fel, ill. magas az elemi magnézium tartalma. Ennek a célnak a magnézium-citrát felel meg leginkább.

A mennyiséget a szükséglet döntően befolyásolja: férfiaknak többet kell szedniük, veszélyeztetettek magnéziumhiányra: több alkoholt fogyasztók, vízhajtót, vérnyomáscsökkentőt szedők, májbetegek, terhesek, szoptató kismamák, krónikus hasmenésben szenvedők; nekik szintén több magnéziumot kell szedniük.

Kell-e félni a túladagolástól?

Normál körülmények között nem nagyon lehet túladagolni. Fáradtság, ritmuszavar, izomgyengeség léphet fel. Leginkább vesefunkció csökkenéskor, ill. myasthenia gravisban kell szedése mellett orvosi ellenőrzés.

Hogyan jutunk elegendő magnéziumhoz?

Naponta 3-4-szer 500 milligramm magnézium-citrátot kell bevenni (ez 6-8 tabletta!).

Beszerzési lehetőség: http://etrendvilag.hu/webaruhaz/taplalekkiegeszitok/asvanyi-anyagok/magnezium-citrat-250-mg-100-db

Véleményed, kérdésed van? Szólj hozzá Te is...