A kurkuma bűvkörében

0

A kurkuma ázsiai eredetű gyógy- és fűszernövény. Sárga színét a kurkumin nevű vegyület adja. Önállóan vagy egyéb fűszerekkel együtt a távol-keleti konyha fontos eleme, így a curryk nélkülözhetetlen alkotója.

Számos jótékony egészségügyi hatásáról, felhasználási területéről az ayurvedikus gyógyászat régóta említést tesz.

Ez a hatása a kb. 5 %-nyi kurkuminhoz, egy polifenol vegyülethez köthető. Így gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító, antioxidáns készítményekben is gyakran szerepel.

Az utóbbi időszakban egy újabb hatása miatt került a tudományos érdeklődés homlokterébe: antimitotikus, azaz a daganatok szaporodását gátló hatásúnak bizonyult laboratóriumi kísérletekben. Ez pedig a daganatok elleni küzdelemben jelenthet lehetőséget egy természetes alapú gyógyszer kifejlesztésére.

Addig, amíg ezt sikerül elérni, hosszú ideig fog tartani. A kurkuma viszont itt van és segít nekünk egészségesebbé válnunk. Minél többet fogyasztunk belőle, annál jobb lesz nekünk. Bármilyen gyulladás, ízületi problémák, fájdalmak csillapításánál használható, univerzális készítmény.

Kurkuma ismert főbb hatásai:

 • Gyulladásgátló: a kurkuma aktív hatóanyag gátolja a leukotrién-képződést (ez az anyag gyulladáskeltő hatású). Azt találták, hogy a reumás jellegű ízületi gyulladással bajlódó embereknél a kurkumin ugyanolyan jótékony hatású volt, mint a gyógyszer, de az utóbbi káros mellékhatásai nélkül.
 • Májvédő: A hepatitisz C-ben szenvedő betegeknek adták a kurkuma aktív hatóanyagát, a kurkumint. Bebizonyosodott, hogy a májsejtek regenerálásában, a máj egészségének helyreállításában a kurkumin hatékonyabb, mint a zöld tea kivonata.
 • Vérhígító: megakadályozza a vérlemezkék összecsapzódását, elősegíti a vérrögök oldódását, vagyis vérhígító, az érrendszert védő hatású.
 • Szív- és érvédő: a kurkuma aktív hatóanyaga az egészséget károsító szabadgyökök lekötésével erős antioxidánsként működik. Hasznos olyan esetekben is, amikor a szabad gyökök károsító hatása szívbetegséget, érrendszeri károsodást okoz.
 • Rákmegelőzést segítő: a kurkumin megvéd a környezetünkben megtalálható rákkeltő hatású anyagoktól, különösen a cigarettafüsttől. Állatkísérletekben antimutagén (vagyis a génmutációt gátló) és antikarcinogén (azaz a rákkeltő anyagok elleni) hatást mutatott. Előnyös a hormonrendszer működési hibáival összefüggő rákfajták kialakulásának megelőzésében.
 • Epeműködést javító: serkenti az epehólyag működését, fokozza az epe kiválasztását.
 • Csökkenti a kappa-béta faktort (NF-KB), amelynek magas értéke jellemző a ráksejtek szóródásakor.
 • Csökkenti a túlzott ösztrogénszintet és az ösztrogénhez hasonló vegyi anyagok sejtekre gyakorolt káros hatását, ezzel is gátolja a sejtek kóros túlburjánzását. A környezetünkben található olyan szennyező és segédanyagokról (pl. nitrozaminok, széntetraklorid, műanyagokból kioldódó bifenilek stb.) van szó, amelyek a gyorsétkezdékben készülő, hirtelen sült ételekben találhatók, valamint a környezetszennyezés következményeként kerülnek szervezetünkbe.
 • A rák bizonyos formáinak hatásos ellenszere a gyulladásgátlás. A kurkumin két olyan enzim működését is gátolja – ezek a ciklooxigenáz (COX) és lipooxigenáz (LOX) –, amely fokozza, táplálja a gyulladást; ezzel egyidejűleg a máj- és a vastagbélrák kifejlődésében, illetve az áttét kialakulásában is fontos védő szerepet tölt be.
 • Erős antioxidánsként a kurkumin megvédi sejtjeinket a rákkeltő hatású szabad gyököktől, amelyek a DNS károsításával gyorsítják az öregedést.
 • Elősegíti a sejtdegenerálódás első szakaszában a programozott önmegsemmisítő mechanizmust (apoptózis). Ebben a folyamatban a szervezet képessé válik arra, hogy azonosítsa a ráksejteket, és parancsot adjon nekik önmaguk megsemmisítésére. Sokféle tápanyag gyakorol ilyen hatást, így a szelén, az A-vitamin, a zöld tea és a D3-vitamin. Ezek közül azonban kétségtelenül a kurkumin a leghatékonyabb. Rákbetegeknek az étkezésekkel egy időben napi 2000-4000 mg kurkuminkivonat bevitele ajánlott.
 • Erősíti az immunrendszer működését, ösztönzi a helyi és az általános immunitásban szerepet játszó CD4 + T-helper és a By típusú immunsejtek működését.
 • Gátolja az angiogenezist, vagyis a rákos daganat táplálását segítő fokozott érképződést. A kurkumin annak az enzimnek a működését gátolja, amely döntő e folyamat szempontjából, valamint leköti a vérben található vasat és rezet – ez a két elem szükséges a tumort tápláló érhálózat növekedéséhez.
 • Bőrvédő: a University of Rochester Medical Center kutatói a kurkuma aktív hatóanyagának, a kurkumin védőhatásának további érdekes elemére derítettek fényt. Úgy találták, hogy a rákbetegeknél alkalmazott sugárterápia során gyakran károsodó bőrt hatékonyan védi, ha a betegek a táplálékukat rendszeresen kiegészítik kurkumával. (forrás: Internet)

Ajánlott készítmény:

A Kurkuma kivonat fogyasztását főleg azok részére ajánljuk, akik külön figyelmet fordítanak a porcok és az ízületek egészségének támogatására, és ezek normál állapotának fenntartására.
Termékünk kitűnő választás lehet ezen erőfeszítések támogatásához a változatos, kiegyensúlyozott táplálkozás és az egészséges életmód részeként alkalmazva.

kurkuma1

 

Véleményed, kérdésed van? Szólj hozzá Te is...