Allergia miatt is betegeskedhet a gyermek

0

Alig gyógyult meg, máris újra beteg. Egyik betegséget követi a másik, emellett sokat tüsszög, köhög, nehezen kap levegőt, mert szinte állandóan dugul az orra. Az év ezen időszakában természetes, ha a gyerek időnként elkap valamilyen légúti betegséget.

Közösségben a kórokozók gyorsan terjednek, emellett az immunrendszer éretlensége is hozzájárulhat ahhoz, ha évente akár 3-4 alkalommal is beteg. Ilyenkor a szülők rendszerint különböző vitaminokkal igyekeznek megelőzni az újabb betegséget. Arra csak ritkán gondolnak, hogy a „tettes” házon belül lapul, a beteg ágyában, szőnyegben, kanapéban, a bútor mögött, vagy a sarokban.

Télen a lakáson belüli allergének – a penészgomba és a poratka – okozhatnak panaszokat. Napjainkban egyre gyakoribb, hogy penész jelenik meg a lakásokban. Az energetikai szempontból előnyös szigetelt falak, az új, nem szelelő, minimális légmozgást sem engedő nyílászárók hátulütője, hogy a bent lakók minden egyes lélegzetvételével, mosás, teregetés, főzés során termelt pára a lakásban reked. Ha a páratartalom tartósan 70 százalék fölött marad, a lakás hidegebb részein, sarkokban, hőhidaknál megjelenik a penész.

A magas páratartalom kedvez a poratkák elszaporodásának is. Ezek az apró, szabad szemmel nem látható élőlények az ember lehullott hámsejtjeivel táplálkoznak, ezért elsősorban ott élnek, ahol a legtöbbet tartózkodunk: az ágyban, de megtalálhatók a kárpitozott bútorokban, szőnyegen is.

Az első számú gyanúsított: a poratka

A penészgomba jelenléte a lakásban általában könnyen felfedezhető. A lakás nedves, hidegpontjait – konyhai, fürdőszobai mosogató, külső falon elhelyezett bútorok, sarkok – érdemes feltérképezni.

Számolnunk kell a rejtett penész lehetőségével is, az álmennyezet, tapéta alatt

is megbújhatnak gombatelepek. A penészgomba esetében azonban még így is jó esélyünk van rá, hogy idővel sikerül minden allergénforrást eltávolítani a beteg környezetéből.

Poratka allergia esetén ellenben a teljes elimináció, még a legalaposabb és gyakori takarítás mellett sem kivitelezhető.

Az allergia tünetei

Az allergiás tüneteket a poratka levegőben szálló, beszáradt széklete okozza. Az emberről naponta megközelítőleg 5 gramm hám válik le, mely egymillió atka számára biztosít elegendő táplálékot 1 napra. 1 gramm porban akár 200 házipor-atka is élhet.

A poratka allergia tünetei

egyéni érzékenységtől is függenek. Van, akinél már a lakásban eltöltött rövid idő után is jelentkeznek panaszok, míg másoknál jellemzően éjszaka lépnek fel a tünetek. Az ágyban, matracokban, párnában lévő atkák bőrtüneteket is okozhatnak az arra érzékenyeknél: kiütések, viszketés, bőrpír jelentkezhet. Intő jel még az elhúzódó, rendszeres reggeli tüsszögés, orrfolyás, de a poratka allergia jellegzetes tünete az orrdugulás is.

Allergiából légúti betegségek?

A fel nem ismert, kezeletlen allergiás betegnél aztán idővel megjelenhetnek a visszatérő légúti betegségek is. Az allergia egyfajta állandó gyulladást idéz elő a légutakban. A folyamatosan gyulladt, emiatt sérülékeny orrnyálkahártyán könnyen átjutnak a különböző kórokozók, így kialakul egy körforgás, amiből csak az allergia kezelésével tudunk kilépni. A megfelelő szerekkel megszüntethetjük a gyulladást, és az orrnyálkahártya ismét el tudja majd látni természetes védekező funkcióját.

Tartós megoldásra is van lehetőség

A helyzet ezután némileg ellentmondásosnak tűnhet, hiszen folyamatosan kezeljük a beteget tüneti szerekkel, miközben a környezetéből valójában nem tudjuk teljes mértékben száműzni, így mindig jelen van az allergén. Ebben a helyzetben jelenthet segítséget a már gyermekeknél is alkalmazható allergénspecifikus immunterápia, melynek során nemcsak a tüneteket, de a kiváltó okot – az immunrendszer túlműködését az allergénnel szemben – szüntetjük meg. Az immunterápiát ezért is hívjuk oki terápiának.

A kezelés során a beteg szervezet idővel megtanulja panaszok nélkül elviselni az allergén jelenlétét, vagyis nem jelentkeznek a tünetei. Az allergénspecifikus immunterápia során alkalmazott készítményeket az OEP jelenleg nem támogatja, de alapítványi segítségre van lehetőség a kezelés igénybevételéhez. Az Allergiamentes Életért Alapítvány kiírásában pályázhatnak az érdeklődők támogatásra. Érdemes követni a pályázati kiírást az alapítvány honlapján ( www.allergiamenteseletert.hu )./Forrás:Univadis/

 

Véleményed, kérdésed van? Szólj hozzá Te is...