Bevezető a Bach- virágterápiába

bach_viragterapiaDr. Edward Bach angol orvos 1928 és 1936 között alkotta meg csodás gyógyítói rendszerét. Olyan eszközt igyekezett kidolgozni, melynek segítségével bárki könnyedén megtalálhatja betegsége okát és sikeresen kezelheti lelki és ebből fakadó testi bajait is.

Munkássága során arra a megállapításra jutott, hogy a betegségek kezelésében a fizikai tüneteknek egyáltalán nincs jelentőségük, a lényeg a tünetek mögött megbúvó érzelmi ( lelki) probléma orvoslása.

Homeopátiás orvosi tapasztalataira alapozva alakította ki a Bach virágterápia betegségképét és részben gyógyszerkészletét is. Egyszerű és hatékony rendszer kialakítására törekedett, mellyel a széleskörű felhasználhatóságot igyekezett megalapozni.

A virágterápia filozófiai rendszere a személyiségen belül két alapvető szintet különböztet meg: a hétköznapi ént (egó), ill. a felsőbb Ént. A betegség oka, hogy az ember nem hallgat belső irányítására, felsőbb Énjére annak érdekében, hogy életét minél inkább életfeladatával összhangban alakítsa. Az ember gyakran odáig tévelyedik, hogy el sem fogadja felsőbb Énjének létezését, csak azt fogadja el valóságosnak, amit fizikai érzékeivel tapasztalni képes.

Bach szerint azonban a betegségek valódi oka és így azok gyógyítása sem a fizikai test szintjéről származik.

bach_eszenciakHa a hétköznapi egó a felsőbb Én ellenében cselekszik, ha letér az útról, ha nem saját értékeit, képességeit fejleszti, annak betegség lesz a következménye.

A Bach- virágesszenciák segítik a helytelen minták felismerését és a változás folyamatát.

Ha azonban a páciens a szereket pusztán gyógyszerekként alkalmazza és nem érti meg a gyógyító erő valódi forrását, ha nem vizsgálja meg betegsége valódi okát, akkor elszalasztja a betegség által felkínált tanulási lehetőséget.

A mai akadémikus orvoslás főleg a testben lezajló anyagi folyamatokat tekinti vizsgálódása tárgyának és nem képes szintézisben vizsgálni a testet és a lelket. Éppen ezért a gyógyszerorientált, tünetmentesítő beavatkozások nem képesek valódi gyógyulást hozni, hiszen az egészség nem a tünetek hiányát jelenti!

Ráadásul a tünetek elnyomásával nem marad lehetőség a valódi lelki-szellemi ok feltárására, az igazi gyógyulásra.

Bach szerint csak az a módszer képes igazán hatni, amely felkészíti az embert a változásra, amely erősíti önrendelkezését.

Bach üzenete a mai kor számára: mindenki saját maga felelős összes problémájáért!

 

bach_2         bach1       bach3