Allergia ellen természetes antihisztaminokkal

0

Az utóbbi években több kutatás is igazolta, hogy bizonyos zöldségek, gyümölcsök és gyógynövények antihisztaminként viselkednek, így képesek csökkenteni a pollenallergia tüneteit.

Csalán
Az Alternative Medicine Review egy korábbi számában közölt kutatás kiemelten foglalkozott a szénanáthás tünetek kezelésének természetes módjaival. A vizsgálatból megtudhatjuk, hogy az elsősorban vértisztító hatásáról ismert csalánt allergiásoknak is érdemes fogyasztaniuk. A résztvevők 58 százaléka szerint a csalán rendszeres – a vizsgálatban ez napi 300mg fagyasztott-szárított csalánt jelent – fogyasztása enyhítette a tüneteiket, 48 százalékuk szerint pedig hatása a korábban használt gyógyszereikkel közel azonos, vagy még jobb volt.

Bromelain
Szintén a már említett kutatásban szerepel az ananász kivonat, a bromelain hatását méltató közlemény is. A természetes formában és táplálékkiegészítőkben kivonatként is elérhető bromelain gyulladáscsökkentő hatásánál fogva segíti a szénanáthás tünetek enyhülését. A kutatók szerint ehhez naponta háromszor, 400-500 mg-ot szükséges fogyasztani.

Quercetin
A flavonoidokról tudjuk, hogy erős antioxidánsok, és komoly szerepük van a rákbetegségek megelőzésében. Az Inflammation Research folyóiratban közölt kutatásban japán orvosok azt is megállapították, hogy hatására csökkent a gyulladásos válasz a légutakban. A quercetin a flavonoidok széles családjának egyik kiemelkedően értékes tagja, amely sok gyümölcsben is megtalálható: az almában, szőlőben, fekete cseresznyében és sötét bogyósokban – mint a szeder vagy az áfonya – valamint számos zöldlevelű zöldségben is jelen van.

C-vitamin
Erős antioxidáns, és a legegyszerűbben beszerezhető. Természetes formában számos zöldség és gyümölcs tartalmazza, de szedhetjük táplálékkiegészítő formájában is. Kutatók szerint a szénanáthás tünetek eredményes csökkentéséhez napi 2g C-vitaminra van szükségünk.

Tüsszögés ellen turmixoljon!
A Daily Mail online kiadásában jelent meg korábban egy turmix recept, ami a készítők szerint kiválóan alkalmas a szénanáthás tünetek csökkentésére. Az antihisztamin és gyulladásgátló hatóanyagokat ötvöző koktél egy brit cég találmánya, ám otthon is könnyen elkészíthető. Ehhez nem kell mást tenni, mint 1 hüvelykujj méretű gyömbérdarabot, fél citromot, 1 kb. 4 cm-es ananászdarabot és 1 almát összeturmixolni, és tetszés szerint akár jéggel keverve elfogyasztani.

Keresztallergiásoknak nem ajánlott!

Lényeges, hogy mielőtt bármilyen terápiába kezdenénk, azt beszéljük meg kezelőorvosunkkal. Ez különösen a keresztallergiásoknál fontos, ők azok, akiknél bizonyos zöldségek, vagy gyümölcsök fogyasztása szájüregi tüneteket okoz. „Ha valaki allergiás például a parlagfűre, annál a görögdinnye fogyasztása erős viszketést, torokkaparást, a szájban égő érzést, viszketést, ajak- és nyelvduzzanatot, hasi görcsöket is okozhat.

A keresztallergia a nyírfapollenre allergiásoknál a leggyakoribb, aki észleli magán a tüneteket, semmiképp se tegye a receptben javasolt almát a koktélba és ne fogyassza a flavonoidokban egyébként valóban gazdag meggyet, vagy cseresznyét./Forrás: Univadis/

Véleményed, kérdésed van? Szólj hozzá Te is...